Home

Nieuws

Rabobank betreedt de Turkse markt

Utrecht – Rabobank wil een belangrijke rol gaan spelen in de financiering van de agribusiness in Turkije.

De coöperatieve bank, in Nederland dominant in de agrarische kredietverschaffing, verkreeg onlangs in Turkije een bankvergunning en opent binnen afzienbare termijn een kantoor met circa 20 werknemers in Istanboel. De ambitie is bij succes binnen enkele jaren meer kantoren te openen.
Het betreden van de Turkse markt past binnen de strategie van Rabobank een internationaal belangrijke financier te zijn voor agrariërs en bedrijven die agrarische producten verwerken. Daartoe zette de bank niet-agrarische activiteiten in het buitenland in de etalage en breidde de bank de laatste jaren uit in Brazilië, de VS en Australië. Anders dan Turkije zijn de kernlanden in het buitenlandbeleid van de bank toonaangevende agro-exporteurs.
De Nederlandse handel met Turkije groeit de laatste jaren niettemin gestaag. Turkije voerde volgens CBS-cijfers in 2012 voor 310,1 miljoen euro aan voeding en levende dieren uit naar Nederland. In 2010 bedroeg de uitvoerwaarde nog 245,7 miljoen. De agrarische uitvoer van Nederland naar Turkije nam in dezelfde periode toe van 175,9 naar 180,6 miljoen. De Nederlandse uitvoer is divers, terwijl de Turkse uitvoer voor een zeer belangrijk deel groenten en fruit betreft.
Turkije wordt vaak genoemd als belangrijke groeimarkt na de BRIC-landen: Brazilië, Rusland, India en China. Het land ligt volgens Rabobank-bestuurder Sipko Schat strategisch op een interessante plaats, op het scharnierpunt tussen Europa, het Midden-Oosten en Azië. Het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn belangrijke importeurs van voeding, terwijl in Azië de economie zo snel groeit dat productstromen over en weer snel groeien.
De Turkse economie groeide het afgelopen jaar met 4,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Op de korte termijn bestaan er voor Turkije risico’s wat betreft de wisselkoers en een hoge rente op staatsschuld, maar voor de middellange termijn is de Rabobank optimistisch over groeikansen. De bank heeft sinds 2001 een vertegenwoordiging in Turkije. In 2007 nam concurrent ING het Turkse Oyakbank over van een militair pensioenfonds.

Of registreer je om te kunnen reageren.