Home

Nieuws 34 reacties

Plus wil dat leveranciers margeverlies meebetalen

De Bilt - Supermarktketen Plus eist in een brief aan leveranciers van A-merken compensatie voor prijsverlagingen die het doorvoerde nadat Albert Heijn een prijzenoorlog startte.

Volgens Albert Jan Maat van LTO Nederland is de brief bewijs dat supermarkten zichzelf nog steeds als koning van de keten zien. Dat meldt Distrifood. De formule stelt dat margeverlies geen zaak is voor de supermarkt alleen. Concreet wil Plus, dat in Nederland 260 winkels heeft, dat leveranciers het margeverlies van week 37 tot en met 52 binnen veertien dagen overmaken. Plus stelt in de brief 'gezien onze jarenlange prettige en goede samenwerking' open te staan voor eventuele andere oplossingen voor het compenseren van het ontstane margeverlies.
“De brief is niet gericht op boeren en tuinders”, benadrukt Maat, “maar geeft toch een verkeerd signaal af. Blijkbaar ziet men zichzelf nog steeds als koning van de keten. Het is voor ons extra reden heel alert te blijven.” Maat hoopt dat de prijzenoorlog die Albert Heijn eerder ontketende snel wordt opgevolgd door een strijd om meer kwaliteit. “We moeten af van een op de korte termijn gerichte cultuur van marktaandeel pakken met lage prijzen.”
Het sturen van de brief volgt een week nadat brancheorganisaties CBL (supermarkten), FNLI (leveranciers) en het ministerie van Economische Zaken bekendmaakten een proef te zijn gestart die goede handelspraktijken moet bevorderen en waarborgen. De proef volgt weer op ophef over een brief die Albert Heijn vorig jaar stuurde waarin een korting van 2 procent werd geëist van leveranciers.
Volgens bronnen van Distrifood hebben ook Jumbo en Superunie, een inkoopcombinatie voor een serie kleinere ketens, aangegeven dat de prijzenoorlog niet alleen door de supermarkten betaald zal worden.

Laatste reacties

 • porky 1

  die arme supers ze hadden al zo weinig marge en nu gaan stunten over ander mans rug hoe zo hypocriet

 • Zuperboer

  Redactie Boerderij, als journalisten zult U al wel over de brief beschikken, graag volgende week een redactioneel artikel hierover en met name over de reacties uit de Tweede Kamer.

 • J.Smale11

  Nu zal blijken of leveranciers hun rug recht kunnen/durven te houden!
  Als boeren moeten we scherp volgen welke partijen slappe knieën hebben.
  Alleen maar leveren aan partijen (zoals slachterijen) die niet zwichten voor de druk van de supermarkten.

 • barneveldsei

  De winst op de eieren in de supermarkt van 12 cent per ei daar zit mijn omzet marge in .wanneer krijgen de pluimvee houders hun aandeel ? En wie gaat dit eerlijk verdelen !

 • ptgeurts

  Ik zit nog te wachten op de brief waarin ze aangeven ook de helft van de winst
  met de leveranciers te willen delen, als de winst voor de leveranciers net zo groot was als de winst die de supermarkt maakt had er niemand iets te klagen

 • Hoogbroekland

  In mijn beleving is de supermarkt een dictator van de duivel, ze zijn er helemaal op uit om de leveranciers de nek om te draaien

 • Klomp

  Dit is toch helemaal van de gekke, als de leveranciers hier in trappen is het hek van de dam. De supermarkten zullen nog meer gaan stunten want de leveranciers ( dus de boeren) betalen het verlies wel. Dit vraagd om harde aktie. Onze belangenbehartigers moeten gezamelijk optreden tegen dit gedrag.
  En als sector moeten wij het goed eens zijn. Dat wil zeggen alle sectoren,melkvee, varkens, pluimvee en plantenteeld nu niet tegen elkaar maar met elkaar.

 • HJ O R

  Met de trekker naar de distributiecentra, LTO doet niets , dus vakbonden organiseren maar.

 • Broederijbrok

  PLUS is niet MINDER.

 • Broederijbrok

  Bij PLUS geen cent meer.

 • Koen Franken

  Als Campina ballen heeft stoppen ze met leveren , kijken wat je voor reactie dan krijgt

 • PIETER123

  Supers hebben het nu over merkartikelen.De andere winsten zoals een pompoen voor 15 cent bij boer voor bijna 3 euro in winkel is toch ook te gek voor woorden.

 • agratax2

  Waarom zou de producent het marge verlies van Super Plus bij passen? Als Plus de oorlog verliest en geen Plus meer is, dan kopen de klanten wel bij de andere supers, die wel de oorlog hebben overleeft. Ik bedoel te zeggen er zal geen ons product minder verkocht als Plus weg is, 16 miljoen Nederlanders eten echt niet minder omdat Plus om gevallen is.

 • ja

  waarom moet de leverancier 14 week vooruit betalen.T IS TOCH VAN DE ZOTTE . als de leveranciers echte ondernemer zijn net als m n agrarische collega'sof betalen ze niks .het is hun keus om de prijzen te verlagen, of delen ze ook mee in de winst.ze moeten het net zo doen als hellema koek fabriek.daar wou A H korting om dat ze meer afzet konden creëren,dat deed hellema NIET.A H zij dan gaan we naar een ander.prima zij hellema.2 maand later kwamA H terug omdat er geen koekfabriek was die zo veel capaciteit en keus had als hellema.AANPAKKEN DIE CRIMINELEN

 • abtje

  Omdat Agratax, als Plus niet omgevallen is na de 'oorlog' ze hun zegeningen telt en kijkt wie haar geholpen heeft en wie niet. Wie niet geholpen heeft verdwijnt van de lijst van leveranciers en wordt vervangen door een collega-concurrent.

 • Weerkundige

  dit gaat appie coperren

 • H93

  Jumbo aanpakken!!! Die veroorzaakt deze strijd. Als Jumbo niet zo'n belachelijk lage prijzen op A-MERKEN hanteerde hoefde de rest de prijzen ook niet zo te verlagen.

  Je mag niet andere bedrijven zwart maken in je reclame door hun naam te noemen, dit wat Jumbo doet ''altijd de laagste prijs garantie'' is net zo erg en zou net zo verboden moeten zijn. Als een andere supermarkt zijn prijzen niet kan verlagen zonder Jumbo daar weer onder door moet gaan, zijn ze daar in veghel gewoon stom bezig!

  Ze moeten die laagste prijs garantie verbieden, pas dan kunnen andere supermarkten eerlijke normale prijzen behouden, nu kunnen ze niet anders als prijzen verlagen.

 • siebe66

  LTO laat nu eens zien of je nog van betekenis bent voor de boeren en doe hier wat aan.

 • peter63

  simpel gewoon stoppen met beleveren van die plus winkels laat de schappen dan maar leeg. Stoppen ze vanzelf met die onzin. Een stelletje dictators dat zijn de supermarkten. Zo van onze wil is wet.

 • Jongman

  Aanpakken die lui. En als we moeten helpen staan we klaar!!

 • trijnie

  Fendt615, ik ga mee.....

 • Spruit12

  Blijkbaar zit er tussen supermarkten en de maffia niet zoveel verschil. 'Als je niet betaald ga je eraan'.

 • Jordr01

  Als tegenbrief een royale prijsverhoging afkondigen. 'gezien onze jarenlange prettige en goede samenwerking' open te staan voor eventuele andere oplossingen voor het compenseren van het ontstane margeverlies.

 • mtsvanaaken

  Dit is zo hypocriet als maar zijn kan. Plus schreeuwt: we moeten mee stunten en hebben geen marge meer. Wat een omzin. Een klant koopt een product en betaald meteen, iedereen weet dat de betalingstermijnen van supermarken wel op kunnen lopen tot 90 dagen of langer. Dat wil zeggen dat over minimaal een week of 6 een supermarktketen recht van spreken heeft als er niet meer betaald zou kunnen worden. Zolang de rijkste families van Nederland eigenaren van supermarktketens zijn, hoef je bij mij niet met zoiets aan te komen. Wij zijn niet helemaal achtelijk.

 • koestal

  gewoon andere stickers op de producten plaatsen met de echte prijs,

 • pb1974

  waarom zullen wij als leveranciers mee betalen wij hebben toch niet gezegd dat ze de prijzen moesten verlagen. als wij verlies draaien hebben wij ook niemand om op terug te vallen moeten wij ook maar zien of er ergens nog wat is om op te bezuinigen.

 • joannes

  Logisch dat die Supermarkten een brief sturen! Met hun onderlinge strijd voor het voorkomen van marktverlies zullen de zwakke broeders uitgesorteerd worden. Precies zoals de laatste keer met de EDAH. Uiteindelijk zullen er een of enkele (kleintjes) verongelukken om de overcapaciteit er uit te drukken. Dat ze een brief sturen betekent dat de leveranciers kunnen kiezen met wie ze wel of niet door de deur kunnen. De leveranciers kiezen het slachtoffer en dan begint de nieuwe cycle. De leveranciers die het bepalen zijn de Unilevers, de grote jongens dus. Allemaal in lijn vóór het oligopolie model waar we al jaren naar toe groeien en wat zelfs de Politiek in handen heeft. Rutte komt van Unilever toch?

 • R.A. de Man

  Ik heb net even nagekeken wat de winst van Plus was, van die 6,5 miljoen kunnen ze makkelijk wat marges betalen! Straks hebben zij er profijt van terwijl de boeren voor nog minder producten moeten gaan produceren.

 • a.t.herwijnen

  Ik denk dat ik maar een brief stuur naar de brokkenleverancier. kijken of deze zijn prijzen ook wil verlagen. dan is er geen vuiltje aan de lucht.

 • hilderink

  ...werkelijk waar te triest voor woorden! Wat een achterbakse lui lopen daar rond... En van de brief (een deel)... daar viel mijn mond van open; zo respectloos en egoïstisch opgesteld!! Bah.

 • bankivahoen

  Lto moest in alle dagbladen de halve voorpagina kopen en even laten weten hoe duurzaam de Plus met zijn afnemers omgaat! Het is werkelijk onverantwoord ! Maar ballen heeft LTO nooit getoond en zal weer lekker aanschuiven met koffie en een koekje en als een kleine jongen huiswaarts gestuurd worden !

 • pmhjanse

  Beste R.A. de Man (en overige lezers uiteraard),

  Die 6,5 mio winst die je ziet staan in het jaarverslag van Plus is nadat er allerlei bonussen en marges zijn weggewerkt richting de daadwerkelijke filiaalmanagers. Plus heeft 255 winkels en dat zijn allemaal eigen ondernemers, aangezien Plus een cooperatie is. Je kunt er derhalve van uitgaan dat de totale winst van alle Plus ondernemers en de coöperatie geconsolideerd nog vele malen hoger is. http://www.plus.nl/over-plus/sperwer/sperwer-jaarrekeningen

  Kijk bijvoorbeeld maar naar de marges die een AH in het Nederlandse supermarktkanaal verdiend. Zie pagina 8 in de volgende link: https://www.ahold.com/web/file?uuid=828b489e-951a-45bd-a459-49ecfbfb19d2&owner=f6216a8f-4a2d-494f-8168-ae6cd1765756&contentid=2076

  En dan wordt nog vergeten dat alle supermarkten een betalingstermijn van 60 dagen of meer hanteren en het vervolgens voor de leveranciers niet toestaan om de vordering op die supermarkten te verpanden aan de bank of de factormaatschappij.

  Ik wens iedereen uit deze mooie sector met hardwerkende mensen veel wijsheid en lef toe om aan deze uitdagingen het hoofd te bieden!

 • BrabantsBoerenverstand

  H93, de laagste prijsgarantie geldt per winkel met een straal van zoveel kilometer. Een Jumbo in Eindhoven houdt dus alleen rekening met supermarkten in Eindhoven, en daar kan een product zomaar 30% goedkoper zijn als de Jumbo in Groningen. En ik ken Jumbo filiaalmanagers, als er elke week iemand komt met een lagere prijs zodat ze omlaag moeten is dat al veel. En wat is een prijsverlaging per week op 100.000 producten?

 • koestal

  omgekeerde wereld,straks zeker nog geld toe voor de consument

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.