Home

Nieuws 10 reacties

Ook Nederlandse paarden bij nieuw vleesschandaal

Marseille – Bij het nieuwe Franse paardenvleesschandaal gaat het om zeker 3.000 dieren, die niet alleen afkomstig waren uit Frankrijk zelf maar ook uit Nederland, België en Spanje.

Omdat het om een Belgische bende zou gaan, werken de Franse autoriteiten nauw samen met hun collega’s in dat land. Dat heeft procureur Brice Robin van Marseille, die het onderzoek coördineert, laten weten. De diensten in Marseille werken ook samen met hun collega’s in Charleville-Mézieres dat vlak over de grens met België ligt. Volgens Robin werden de paarden door de bende opgekocht onder het mom dat ze een rustige oude dag zouden krijgen. In werkelijkheid werden de dieren in een aantal abattoirs in verschillende delen van Frankrijk geslacht waarna het vlees is verwerkt voor menselijke consumptie. Dat is verboden omdat het steeds ging om rij- of renpaarden die tijdens hun leven regelmatig medicijnen toegediend krijgen.

De procureur heeft bevestigd dat de opkopers naar alle waarschijnlijkheid de identiteitspapieren van de paarden hebben vervalst. "De traceerbaarheid is opzettelijk verduisterd want veel van de dieren blijken twee verschillende identiteiten te hebben." Bij die vervalsing leidt het spoor naar dierenartsen in zowel Frankrijk als België. De organisatie van Franse slachthuizen stelt in dat verband dat zij de zaak aan het rollen heeft gebracht omdat op verschillende plaatsen twijfel was gerezen over die papieren. De boerenbonden spreken op hun beurt van een Belgisch maffia-netwerk. Zij hebben fel gereageerd op de bekendmakingen, omdat het grotere schandaal rond paardenvlees net een beetje achter de horizon leek te verdwijnen. Om die reden heeft minister Le Foll van landbouw ook direct laten weten ‘dat alles in het werk wordt gesteld om het netwerk dat achter deze zaken zit zo snel mogelijk te ontmantelen’.

Laatste reacties

 • trijnie

  Ik,als consument ben echt boos, verontwaardigd over alle zwendel met mijn voedsel. Dit hierboven en nu weer het vion met het 1-ster vlees.
  Hoewel ik het liefst bio vlees koop, heb ik mij de laatste tijd ook weleens laten verleiden om wat kip- of varkensvlees met 1ster te kopen.
  Niet het gegeven dat ik financieel belazerd ben, maar dat ik op een gemene manier vlees gekocht heb dat ik niet wil, maakt mij behoorlijk kwaad. Het is van de zotte dat je niet meer op mensen kunt vertrouwen.

 • fvdboomen1

  @ Trijnie je gaat om de zoveel tijd ook stemmen neem ik aan,heb je die mensen waar je op stemt dan wel altijd vertrouwd ?
  grt w verdonschot

 • Mozes

  Trijnie, ik had jou wat wijzer verwacht. Hecht ji geloof aan dat Vion verhaal? Het 1-ster vlees is een geregistreerd merk wat eigendom is van de Dierenbescherming. Dierenactivisten zijn net Moslims die allemaal het Westen haten maar nog meer haat hebben tegen elkaar. De verschillende dieractivisten-organisaties haten allemaal de boer maar tegelijk gunnen ze elkaar het licht niet in de ogen. Doordat het 1-ster vlees eigendom is van de Dierenbescherming en daar succes mee heeft is dit een concurrentie voor de positie van Wakkerdier. Wakkerdier heeft echter een zeer sterke positie in de Nederlandse media. Ook de PvdD is een aftakking van Wakkerdier.
  Het verhaal van Zembla heeft geen enkele serieuze onderbouwing. Het heeft er dan ook alle schijn van dat Wakkerdier zijn invloed in de media heeft gebruikt om concurrent Dierenbescherming met zijn 1-stervlees onderuit te halen.

 • Romeijn

  Mozes, wat bereik je met dit soort speculaties en verdachtmakingen?
  Heb je bewijzen of valt dit onder het volgende? ////
  'Dit tolereert Boerderij niet:
  - Geweld, racisme, extreem-rechtse of extreem-linkse uitlatingen, anti-semitisme, zwartmaken van individuen, groepen of organisaties.'

 • jordi 1455

  @Romeijn mozes geeft wel een punt ik ben wel eens vaker doods verwensingen van dat wakker dier en pvdd tuig gekregen, overigens maak je ons ook wel eens zwart.

 • Romeijn

  Jordi. lees mijn reacties nog maar eens wat beter na...

 • bankivahoen

  Mozes@ , je laatste reactie is helaas meer dan waar. Maar goed laat ze elkaar de tent maar uit vechten ! Het heeft maar met 1 ding te maken en dat is dat dit volk niet lekker in hun vel zit en zich graag bij metgezellen aansluiten om toch in hun ogen iets klaar te krijgen in deze maatschappij. Iets van opbouwende kritiek die je wel serieus kunt nemen zal je uit die hoek dan ook nooit vernemen!

 • Mozes

  Romeijn , als Boerderij zijn regels striks zou hanteren hadden ze zelf het hele Zembla verhaal niet kunnen plaatsen.

 • Bison

  Heb het al een paar keer gezegd,..het is naaien of genaaid worden in deze wereld.
  De mens is een predator die het meest op zijn eigen soort jaagd.
  Vertrouwen kan je mekaar zolang het maar onder 1 dollar blijft.

 • koestal

  Rijpaarden of renpaarden,het wordt steeds gekker,waaraan herken je zulke paarden ?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.