Home

Nieuws 1226 x bekeken

Nieuwe topman Cargill

Minneapolis – Topman Greg Page (62) van Cargill, ‘s werelds grootste agriconcern, stapt per december op. Zijn opvolger is David MacLennan (54) die in zijn 22 jaar bij Cargill onder meer in Zwitserland, de VS en het Verenigd Koninkrijk werkte.

Page stond zes jaar aan het hoofd van Cargill, dat in het vorige boekjaar vanuit Nederland een omzet van 5,9 miljard euro realiseerde.
Page verliest zijn positie als bestuursvoorzitter maar zal als “uitvoerend voorzitter” nog wel een belangrijke rol spelen en de onderneming vertegenwoordigen in diverse fora, aldus Cargill. Page zegt in een verklaring “onder de indruk” te zijn van “het leiderschap, de visie en de breedte en diepte van de kennis en ervaring” van MacLennan, die zijn wortels heeft in de financiële sector en eerder financieel directeur was voordat hij in het hoofdbestuur een groot deel van de dagelijkse leiding van het bedrijf kreeg.
Eerder werd de Nederlander Marcel Smits in de top van Cargill aangesteld als financieel directeur. Smits werkte anders dan MacLennan buiten het bedrijf bij onder meer Sara Lee en KPN. In combinatie met de aanstelling van MacLennan zien sommige waarnemers in de veranderingen aan de top een teken dat Cargill van koers wil wijzigen. Met name Smits staat bekend als een ‘dealmaker’ die niet vies is van grote overnames of juist de verkoop van grote onderdelen.
Cargill is wellicht het meest invloedrijke agriconcern wereldwijd. De onderneming boekte vorig jaar een omzet van 136,7 miljard dollar. Het bedrijf uit de Amerikaanse staat Minnesota is vooral bekend van de handel in graan, soja en cacao maar is ook een belangrijke producent van biobrandstoffen, voedingsmiddelen, vlees en veevoer.
De wisselingen aan de top volgen op een lastige periode voor het bedrijf. Cargill moest de laatste jaren de financiële crisis verwerken en leren omgaan met meer beweeglijke prijzen voor agrarische grondstoffen. Het bedrijf, nog altijd in handen van families, nam afscheid van de kunstmestgigant Mosaic en kocht voor 1,7 miljard euro de Nederlandse producent voor premixen en speciaalvoer Provimi.

Of registreer je om te kunnen reageren.