Home

Nieuws 1901 x bekeken 3 reacties

Natuurmonumenten roept grondeigenaren op rechtszaak te staken

's-Graveland - Natuurmonumenten roept de Vereniging Gelijkberechtiging Grondbezitters (VGG) op juridische procedures in Europa te staken die gericht zijn tegen de doorlevering van natuurgronden aan terreinbeheerders als Natuurmonumenten en de provinciale landschappen.

De natuurorganisatie doet de oproep nu het gerecht van het Europese Hof van Justitie in een zaak tussen Duitsland en de Europese Commissie heeft gesteld dat natuurbeheer uitsluitend een kwestie is van algemeen belang. Daarmee staat vast dat Natuurmonumenten en de Provinciale Landschappen een maatschappelijk belang dienen en dat natuurbeheer geen economische activiteit is, aldus Natuurmonumenten.

De VVG en andere particuliere landgoedeigenaren stellen dat de overheid de natuurorganisaties in strijd met de Europese regels bevoordeelt. De discussie is in 2011 door de Europese Commissie aangewakkerd, toen die een nieuwe subsidieregeling voor natuurberherende organisaties  beoordeelde. De Europese Commissie zei toen dat particuliere natuurbeherende organisaties moeten worden beschouwd als ondernemingen.

Daaruit trekt de VVG de conclusie dat natuurbeheerders in de afgelopen jaren honderden miljoenen euro's aan niet goedgekeurde staatssteun hebben ontvangen.

Natuurmonumenten zegt dat in de Verklaring van Linschoten tussen de natuurorganisaties en de particuliere landgoedeigenaren afspraken zijn gemaakt over de gelijke behandeling van verschillende natuurbeheerders. Het is volgens Natuurmonumenten en de Provinciale Landschappen niet in het belang van de Nederlandse natuur om langdurig onzekerheid te laten bestaan door juridische procedures.

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    maken ze zich ook zo`n zorgen over de onzekerheid die de boeren hebben over ook de nieuwe natuur die volgens afspraak niet voor belemmeringen ging zorgen maar het achteraf wel doet

  • Gijs Gans

    laat ze maar zweten jaren in onzekerheid geleefd

  • Bison

    Met advocatentaal kun je alle kanten uit, er is nooit iets recht voor zijn raap.

Of registreer je om te kunnen reageren.