Home

Nieuws 3 reacties

Maximaal 6 procent transportbrandstof uit voedergewassen

Straatsburg - In 2020 mag maximaal 6 procent van de brandstoffen in het verkeer bestaan uit eerste generatie biobrandstoffen, die gemaakt zijn van voedselgewassen.

Dat heeft het Europees Parlement besloten. De Europese Commissie stelde eind vorig jaar voor om in de bijmengplicht maximaal 5 procent toe te staan afkomstig uit biobrandstoffen die uit voedergewassen worden gemaakt.  Door het besluit van het EP mag het huidige aandeel biobrandstoffen uit gewassen nog met ongeveer 20 procent stijgen, berekende GroenLinks.

Biobrandstoffen zoals palmolie, die bedoeld waren als schoner alternatief voor minerale brandstoffen als benzine, zijn steeds meer omstreden omdat ze minder duurzaam zijn dan aanvankelijk gedacht als het gaat om klimaateffecten en vanwege verdringing op landbouwgrond die bestemd is voor voedselproductie. “Voedsel hoort niet in een benzinetank te verdwijnen”, aldus Groenlinks-Europarlementariër Bas Eickhout. “Voedsel en brandstof moeten niet concurreren op dezelfde markt. Het is daarom goed dat het Europees Parlement op de rem heeft getrapt door te besluiten dat het huidige aandeel voedselgewassen in biobrandstoffen een plafond krijgt”, aldus Peter van Dalen van de Christenunie. Gerben-Jan Gerbrandy van D66 vindt dat de maatregel niet ver genoeg gaat. “Ik ben zeker niet ontevreden over het resultaat maar het is wel ‘too little, too late”, aldus Gerbrandy. Esther de Lange van het CDA reageert na de stemmingen: nu doorpakken.

In de Tweede Kamer werd woensdag ook gedebatteerd over biobrandstoffen. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu geeft daarbij aan dat ze is voor een stimulans van duurzame biobrandstoffen, maar dat ze geen voorstander is van een hogere brandstofprijs aan de pomp. Ook staatssecretaris Franks Weekers van financiën beloofde in de Kamer dat de accijns op brandstoffen niet te verhogen.   Mansveld liet weten dat de doelstellingen voor duurzame brandstoffen onveranderd zijn, ook al is het tempo waarin deze tweede generatie biobrandstoffen zich ontwikkelen mede door de crisis wat lager.

Laatste reacties

 • Bison

  ophouden met die flauwekul en gewoon aardolie gebruiken,..er is genoeg voor de next 10.000 years.

 • info36

  Jazeker afhankelijk zijn van die gekke arabieren, dan ben je goed bezig.
  Er is ook zo veel olie beschikbaar, daarom is de prijs ook zo laag.
  Typisch Nederlands/Europees om tegen alternatieven te zijn. In de V.S. zijn ze iets verder dan hier en hopen ze over goed 10 jaar onafhankelijk te zijn van het buitenland op brandstofgebied.

 • Duidelijk, dat alle verstand in Den Haag aan de haal is.
  Als je koolzaad produceert voor voedsel, dan heb je 30% olie als bij product.
  Aangezien de EU de olijfolie maffia alle ruimte geeft in Europa, kun je koolzaad olie niet kwijt als consumenten olie en moet je er wel biofuel van maken.
  Hallo, wakker worden in Den Haag!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.