Home

Nieuws 513 x bekeken

Maat: energieakkoord 'zaak van de boeren'

Den Haag - LTO-voorzitter Albert Jan Maat is blij met het Nationale Energieakkoord en ziet een belangrijke rol voor boeren weggelegd.

De landbouworganisatie was afgelopen vrijdag een van de meer dan veertig partijen die een handtekening onder het akkoord plaatste. Inzet van het akkoord is energiebesparing, het winnen van hernieuwbare energie en het creëren van banen.

Het energieverbruik in Nederland moet met gemiddeld 1,5 procent omlaag. Kolencentrales maken plaats voor windenergie: het aandeel hernieuwbare energie moet van 4 procent nu naar 14 procent in 2020. Dit aandeel moet in 2023 verder stijgen naar 16 procent. Het energie-akkoord moet uiteindelijk 15.000 extra banen opleveren.
Albert Jan Maat wijst er op dat LTO met de afzet van zonnepanelen intussen is uitgegroeid tot de grootste  zonnepanelenleverancier van Nederland. In de afgelopen anderhalf jaar zette de organisatie meer dan 35.000 zonnepanelen af aan boeren. De 35.000 panelen zijn goed voor meer dan 8 megawatt, vergelijkbaar met het stroomverbruik van 3.000 particuliere huishouders. “We zullen daar krachtig mee doorgaan”, aldus Maat.
LTO verwacht nog enkele honderden agrarische bedrijven te helpen aan zonnepanelen, goed voor een totale stroomproductie van 5 megawatt. De afzet van zonnepanelen gaat in ongeveer 35 procent van verkoopcontracten in combinatie met de afvoer van oude dakbedekking met asbestplaten.

Maat ziet voor agrarische ondernemers een belangrijke rol weggelegd in de toekomstige energievoorziening. De uitvoering van het energie-akkoord wordt per sector uitgewerkt en opgepakt, zodat het weer een zaak wordt van boeren, tuinders en buitenlui, aldus Maat. Alle afzonderlijke sectoren in LTO-verband zullen het akkoord tekenen.

Het akkoord is ondertekend door ruim 40 partijen, waaronder kabinet, vakbonden, werkgevers en milieuorganisaties. Doel van het akkoord is om minder afhankelijk te zijn van buitenlandse stroomimport. Ook willen de partijen met het Energieakkoord de Europese duurzaamheidsdoelen bereiken.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) berekende het effect van de in het Energieakkoord voor duurzame groei afgesproken maatregelen. Veel van de afspraken moeten nog verder worden uitgewerkt. De beoogde energiebesparing is echter nog niet genoeg om te voldoen aan de Europese duurzaamheidseisen.

Of registreer je om te kunnen reageren.