Home

Nieuws

Langslepende zaak over exportsteun nog niet afgerond

Den Haag - Ondanks een finale uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in veertien zaken over exportrestituties voor vleesbedrijven, is de overheid nog niet van de zaak af.

De hoogste bestuursrechter oordeelde in vier van de veertien zaken dat het Productschap voor Vee en Vlees ten onrechte exportrestituties terug heeft gevorderd.

In alle zaken zegt het College van Beroep voor het Bedrijfsleven dat er nog een nadere uitspraak gedaan moet worden over de vraag of de bedrijven recht hebben op een schadevergoeding, omdat de zaak zo lang heeft geduurd. De uitspraak van het CBB is gedaan in juli, maar is pas donderdag gepubliceerd.

In de zaak ging het om de vraag of exportproducten van  de vleesbedrijven Van der Laan International, Zwanenberg, Homburg, Cebeco, Boekos en Taste Original wel voldeden aan de voorwaarden die gelden voor de restitutie. Daarbij ging het met name om de vraag of de producten wel voldoende vlees bevatten. De restitutiebedragen die werden uitgekeerd variëren van enkele honderden guldens tot enkele honderdduizenden euro's.

Dat het in de rechtszaken nog ging om guldenbedragen geeft aan dat de zaken lang hebben voortgesleept. Een deel daarvan komt door de trage behandeling van de bezwaren van de bedrijven bij het productschap of het ministerie. Een ander deel is te wijten aan de langdurige afdoening bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.