Home

Nieuws 1 reactie

Landbouw positief over overwinning Merkel

Berlijn – De Duitse agrarische sector reageert opgelucht op de overwinning van de christendemocratische partijen CDU/CSU – en daarmee bondskanselier Angela Merkel – bij de verkiezingen in Duitsland.

Een linkse regering met deelname van de Groenen acht een grote meerderheid van de boeren geen goede zaak. Mogelijk behaalt Merkel bij het verdelen van de zetels van de partijen die de kiesdrempel niet hebben gehaald zelfs een absolute meerderheid met alleen de combinatiepartij CDU-CSU. Eén van de partijen die over de kiesdrempel is gestruikeld, is de liberale coalitie-genoot FDP, de partner waarmee Merkel het liefst een doorstart zou hebben gemaakt.

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland en de Europese boerenorganisatie Copa Cogeca reageert nog wat voorzichtiger. “Er komen nog moeilijke onderhandelingen aan om een regering te vormen. Het is nu nog wat te vroeg om te zeggen wat de gevolgen voor de boeren zijn. De mogelijke regeringspartners zijn allemaal wel 'Europa-minded'. Merkel heeft zelf een heel belangrijke rol heeft gespeeld bij het aanpakken van de economische crisis”, zegt Maat. Hij verwacht dat de nieuwe regering voor de laatste onderhandelingen over het nieuwe Europese landbouwbeleid geen effect meer heeft.

Bij het vormen van een nieuwe coalitie ligt een akkoord met de sociaaldemocratische SPD het meest voor de hand. Merkel gaat met deze partij in gesprek. De minste voorkeur gaat ongetwijfeld uit naar een coalitie met de Groenen, die in haar verkiezingsprogramma tegen megastallen pleitte.

De in Duitsland woonachtige Nederlandse boer Kees de Vries komt namens het CDU in de Bondsdag. Hij won in zijn kiesdistrict Anhalt.

Eén reactie

 • Seizoenskrediet

  Dat is misschien wat Nederland nodig heeft, een echte democratische partij, en dan maar een vrouw, met haar op d'r tanden.
  Kosten liggen in Duitsland een stuk lager, sommige personeelskosten alleen al zo'n 30%.
  Ondernemend Duitsland vaart er wel bij, een ondernemer mag daar zelfs wat geld verdienen.
  Het aantal faillissementen in Nederland viel gelukkig mee in de maand Augustus, het was het laagste aantal per maand tot nu, over 2013, het waren er maar 608!
  Wanneer gaat de Nederlandse overheid zelf eens echt bezuinigen?

Of registreer je om te kunnen reageren.