Home

Nieuws 282 x bekeken

Krimp tweede kwartaal minder dan gedacht

Den Haag - De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal iets minder gekrompen dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit een tweede raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepubliceerd.

Ten opzichte van een kwartaal eerder bedroeg de economische terugval 0,1 procent. Bij de eerste raming, gepubliceerd op 14 augustus, werd nog uitgegaan van een krimp van 0,2 procent.

Aan de bestedingenkant zijn de investeringen, de uitvoer en de invoer opwaarts bijgesteld, zegt het CBS. Aan de productiekant kwamen de prestaties van de bouw, financiële instellingen en zakelijke dienstverlening iets hoger uit. De productie van de landbouw, horeca, vervoer en opslag bleken bij nader inzien daarentegen iets minder dan gedacht.

Vergeleken met een een jaar eerder kromp de economie in het tweede kwartaal met 1,7 procent. Volgens de eerste raming was dat 1,8 procent.

Ook de werkgelegenheid slonk minder dan het statistiekbureau in augustus naar buiten bracht. In het tweede kwartaal waren er 137.000 banen minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit is een daling van 1,7 procent. Bij de eerste raming werd nog uitgegaan van een krimp van het aantal banen van 1,9 procent. Vergeleken met de eerste drie maanden van het jaar spreekt het CBS nu van een banenkrimp van 0,4 procent, iets minder dan de krimp van 0,5 procent die vorige maand werd gemeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.