Home

Nieuws

Kosten MKZ jaarlijks maximaal 15,5 miljard euro

Londen - De directe schade van mond- en klauwzeer (MKZ) bedraagt wereldwijd minimaal 4,8 miljard en maximaal 15,5 miljard euro per jaar. De productieverliezen in de rund-, varkens- en geitenhouderij zijn verreweg het grootst in ontwikkelingslanden. Dat schrijven wetenschappers van het Royal Veterinary College en het eveneens Britse Pirbright-instituut.

De berekening is gebaseerd op verlies aan vee en vaccinatie in door de virusziekte getroffen gebieden. Buiten deze gebieden bedraagt de indirecte schade nog eens meer dan 1 miljard euro, aldus de onderzoekers, die hun bevindingen publiceerden in Preventative Veterinary Medicine. Waar in rijke landen de kosten nog wel kunnen worden opgevangen door sector en overheid, is hiervan geen sprake in arme landen waar ook meer mensen van vee leven.  
Volgens de studie worden boeren op verschillende manieren geraakt door MKZ. Door de ziekte gaan veel dieren verloren. Tevens worden hoge kosten gemaakt voor het voorkomen van de ziekte en, als dat mislukt, het beheersen ervan. Een niet te verwaarlozen factor is ook verlies aan markttoegang. Sommige landen zoals Japan, China en Rusland sluiten de markt bij een MKZ-verdenking direct. Tenslotte kunnen hoogproductieve rassen niet worden gebruikt omdat deze soms MKZ-gevoelig zijn, aldus de onderzoekers.
Nederland werd in 2001 getroffen door een MKZ-crisis. De regering beraamde na afloop van de crisis de directe kosten op 2,8 miljard gulden. Volgens de bij de introductie van de euro gekozen wisselkoers komt dit bedrag neer op 1,27 miljard euro. In totaal werden 270.000 dieren geruimd.

Of registreer je om te kunnen reageren.