Home

Nieuws 1752 x bekeken 1 reactie

Klein aantal agrarische schademeldingen door extreme neerslag

Doetinchem – De op sommige plaatsen extreme neerslag van de afgelopen dagen heeft niet geleid tot een groot aantal schades bij agrariërs, aldus de aanbieders van de brede weersverzekering.

Eén boer meldde zich bij Interpolis Achmea met bliksemschade terwijl Agriver meldingen kreeg van ondergelopen percelen bij twee aardappeltelers in het Noordoosten van het land. Vereinigte Hagel ontving vooralsnog geen meldingen van agrarische schades.
Interpolis Achmea verwacht dat glastuinders nog wel later schade door overgelopen goten melden. In een normale maand september valt er 80 millimeter regen. Die hoeveelheid is op veel plaatsen in de afgelopen dagen al tot stand gekomen, meldt Weerplaza. Werd in het midden en noorden van het land 20 tot 40 millimeter gemeten, in het noorden en het oosten viel lokaal meer dan 100 mm. In het Achterhoekse Henxel vlakbij Winterswijk viel 107 millimeter in een etmaal.
In Aalten, ook een plaats in de Achterhoek, maakte waterschap Rijn en IJssel een noodoverloopgebied bij Bredevoort klaar om daarin eventueel water uit de Boven-Slinge te laten wegstromen. Het waterpeil in de Boven-Slinge is daardoor gestegen naar 40,65 meter boven NAP. Melkveehouder Rob Hoefman, die kalveren en pinken in het gebied heeft lopen, zag veel belangstellenden maar hoefde vooralsnog geen dieren te evacueren.
In Zuid-Holland viel ook veel water en hier trok de brandweer tientallen herhaaldelijk uit vanwege meldingen van stormschade en wateroverlast, onder meer in Wassenaar en Den Haag. In Utrecht werd vooral de regio van Abcoude, Bilthoven en Mijdrecht getroffen. De schade viel in de meeste gevallen mee, aldus de brandweer. Het neerslagtekort is door de hevige regenval teruggedrongen maar zeker niet opgeheven.

Eén reactie

  • farmer135

    met dit weer is het zoiezo beter de kalveren binnen te hebben..

Of registreer je om te kunnen reageren.