Home

Nieuws 1033 x bekeken 3 reacties

Kamer wil geen hogere tarieven controle slachthuis

Den Haag - De Tweede Kamer blokkeert de plannen van staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) om de retributietarieven voor controles in slachthuizen te verhogen.

Een meerderheid van VVD, PVV, CDA, SGP en Christenunie vindt dat organisatorische problemen bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) niet mogen worden afgewenteld op het bedrijfsleven.

Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Vorige week gaf Dijksma aan de tarieven voor controles te willen verhogen zodat deze kostendekkend worden. Dat is één van de oplossingen voor de problemen bij NVWA, waaronder een gebrekkige aansturing, verouderde computersystemen en tekortschietende communicatie. Coalitiepartij VVD neemt daar samen met een deel van de oppositie echter afstand van.

Dijksma liet in een eerste reactie weten niet blij te zijn met de opstelling van de Kamer. Volgens haar is de zoektocht naar een oplossing niet gediend bij het op voorhand noemen van taboes. "Als je orde op zaken wilt stellen, kan je niet voor Zeeuws meisje spelen", aldus de staatssecretaris. Zij benadrukte daarnaast dat er de afgelopen jaren wel degelijk verbeteringen zijn doorgevoerd bij de NVWA.

Tevens lijkt het onwaarschijnlijk dat de inspectiedienst er extra geld bij krijgt. Volgens Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) moet eerst de interne organisatie van de NVWA onder de loep worden genomen. PvdA-collega Tjeerd van Dekken zei te begrijpen dat er 'minder middelen beschikbaar zijn'. Het debat was bij het sluiten van de krant nog niet afgerond.

Laatste reacties

 • drientje

  Sharon heeft niets met de agrarische sector, en zal dat ook niet krijgen.
  Het is heel simpel, de slachtsector krimpt momenteel al, en door haar plannen wordt dit nog eens versneld. Dieren worden echt wel geslacht, maar wel waar de kosten het laagst zijn, en dat hoeft dus Nederland niet te zijn. Bovendien, slachten is veelal ook vleesverwerking.
  Misschien denkt Sharon dat Nederland wel zonder kan.

 • Bacon

  Ja ook wij kunnen nergens de broek ophouden.Dus moeten ze bij de nvwa zelf maar opzoek naar oplossingen voor nieuwe finaciele middelen,mischien de consument meer laten betalen voor hun voedsel want die willen uiteindelijk een zuiver product op hun bord krijgen.En het lijkt mij dat de consument daar ook geen problemen mee heeft zolang de consument er ook niet mee zit €500 in de maand te betalen vor hun auto en gemiddeld €300 per maand voor vakanties reserveert,want dat mag allemaal wel iets minder kosten dacht ik.

 • Hogman1

  Stalkeuring van 150 euro per bezoek
  Pak'm beet 4 bezoeken per morgen is 600 euro
  Hoezo niet kosten dekkend????

Of registreer je om te kunnen reageren.