Home

Nieuws 438 x bekeken 1 reactie

Kamer en kabinet willen vrijheid bij eisen plantenrassen

Den Haag - De Tweede Kamerfracties van SP, VVD, SGP, CDA, PvdA en PvdD maken zich allemaal zorgen over de delegatiebepalingen van het Europese Plant- en diergezondheidspakket. Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De Kamerfracties willen niet dat de EU gaat voorschrijven welke soorten en rassen gebruikt mogen worden, of dat kleine veredelingsbedrijven geen kans krijgen om hun producten op de markt te brengen, omdat ze niet meer kunnen voldoen aan de vele eisen die de EU stelt. Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw deelt deze zorg. "En met mij ook andere lidstaten in de EU. We gaan ons samen hard maken op dit punt", zegde Dijksma toe. Ze voegt er aan toe dat het heel slecht zou zijn als de wereldvoedselvoorziening in handen zou komen van een paar giganten.

Dijksma wijst erop dat de zorg dat hobbyisten en particulieren geen zaaizaden meer mogen uitwisselen onterecht is. De Europese verordening geldt alleen voor professionele kwekers en telers.

Dijksma wil geen vrijstelling voor de onderzoekskosten voor de kleine veredelingsbedrijven, waar CDA-Kamerlid Jaco Geurts om heeft gevraagd. Dijksma wil geen uitzondering maken omdat ze een gelijk speelveld wil voor alle bedrijven in alle lidstaten. Dan moeten we niet beginnen met een uitzonderingspositie voor microbedrijven.

Eén reactie

  • bbuizer

    De Europese Commissie heeft een publieke enquête over duurzame voeding geïnitieerd. De enquête loopt sinds 9 juli en tot en met dinsdag 1 oktober kan elke inwoner of organisatie binnen de Europese Unie zijn of haar mening geven over de weg naar een duurzamer voedselsysteem. Dit door de vragenlijst op http://ec.europa.eu/environment/consultations/food_en.htm in te vullen. Op deze pagina staat meer informatie over de bedoeling.De enquête loopt sinds 9 juli en tot en met dinsdag 1 oktober kan elke inwoner of organisatie binnen de Europese Unie zijn of haar mening geven over de weg naar een duurzamer voedselsysteem.
    Ik heb de enquête inmiddels ingevuld en verzonden. Ik heb daarin o.a. gepleit voor de 'Veredelingsvrijstelling' / 'No patents on seed' (want het ging vorige week in het Europees Parlement inderdaad helemaal de verkeerde kant op wat mij en vele anderen - o.a. veredelaars - betreft!) en voor een Level Playing Field in de hele EU voor wat betreft de ontwikkeling en handhaving van een respektable Nationale Annex voor biologisch uitgangsmateriaal zoals wij die in Nederland kennen. Want wij zijn wat dat betreft 'strenger' dan alle andere EU-lidstaten. Hierover schrijf ik ook in het hoofdartikel van de komende editie van Biofood in oktober 2013, dat dan een Special is over biologisch uitgangsmateriaal. - @sfoodsupply -

Of registreer je om te kunnen reageren.