Home

Nieuws

Kabinet stelt besluit over schaliegas uit

Den Haag - Het kabinet neemt voorlopig nog geen besluit over proefboringen naar schaliegas. Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken woensdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Er komt een onderzoek naar alle mogelijke locaties in Nederland waar proefboringen naar schaliegas kunnen plaatsvinden. Dat zal ongeveer 1 tot 1,5 jaar in beslag nemen. Pas daarna zal het kabinet een besluit nemen of er proefboringen naar schaliegas komen.

“Nu doorgaan was niet de beste weg'', zei Kamp in een toelichting op zijn besluit. “Ik heb goed nagedacht en goed geluisterd, zowel naar de reacties in het land als in Den Haag. Mogelijke locaties voor proefboringen naar schaliegas werden tot nu toe aangewezen door bedrijven die een vergunning aanvragen. Ik wil zelf een oordeel kunnen vormen over alle locaties in Nederland waar proefboringen mogelijk zijn.” Volgens de minister worden door het onderzoek ook lokale bestuurders en bewoners beter betrokken bij mogelijke winning naar schaliegas. Kamp gaat bekijken hoe lokale overheden meer invloed kunnen krijgen bij het vaststellen van voorwaarden waaronder vergunningen voor opsporing en mogelijke proefboringen worden afgegeven.

LTO-bestuurder Siem Jan Schenk vindt het goed dat Kamp extra tijd neemt voor meer onderzoek. LTO hanteert het standpunt ‘bij twijfel niet doen’. “Het wachten is nu op de uitkomsten van het nieuwe onderzoek en dan gaan we kijken of gewaarborgd kan worden dat er geen negatieve effecten ontstaan voor de landbouw door schaliegas”, aldus Schenk.
“De ongerustheid is nog niet weggenomen”, aldus wethouder Andries Poppe van de Noordoostpolder woensdagavond. “Ik ga pas weer rustig slapen als de procedure definitief is stopgezet.” Wethouder Peter van de Wiel (Milieu) van Boxtel noemt het uitstel van een kabinetsbesluit  ‘perfect, een prima eerste stap’. Het gemeentebestuur van Haaren vindt het een goede zaak dat voorlopig niet naar schaliegas geboord zal worden. "Ik ben blij, maar nog niet helemaal blij'', reageerde burgemeester Frans Ronnes.

De PvdA vindt het 'logisch' dat er nu geen proefboring naar schaliegas komt, aldus het PvdA-Tweede Kamerlid Jan Vos. De VVD is in principe voor proefboringen, maar Kamerlid René Leegte noemt uitstel een ‘verstandig besluit’ omdat met het nieuwe onderzoek wordt gekeken waar proefboringen het beste kunnen.

De winning van schaliegas, dat diep in de bodem zit opgesloten in harde steenlagen, is omstreden omdat er onder meer schade aan het milieu kan ontstaan. Waterleidingbedrijf Vitens waarschuwde eerder al dat bij boringen naar schaliegas de Nederlandse drinkwatervoorraden onherstelbaar vervuild kunnen raken. Vitens is ‘hartstikke blij’ over het uitstel vooral omdat Kamp drinkwaterbedrijven bij het besluit gaat betrekken. Waterbedrijf BrabantWater noemt het uitstel ‘heel prettig’.

ANP/Boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.