Home

Nieuws 1071 x bekeken 10 reactieslaatste update:10 sep 2013

'Kabinet bezuinigt op natuur'

Den Haag – De 200 miljoen euro die het kabinet jaarlijks zou uittrekken voor natuur ligt onder vuur.

Dagblad Trouw meldt dat in 2014 en 2015 100 miljoen euro per jaar beschikbaar komt voor de aankoop en het onderhoud van natuur, dat is de helft van de tot nu toe begrote 200 miljoen euro. Doelstelling is dat het natuurbudget in 2016 weer wordt verhoogd.

Stientje van Veldhoven van D66 heeft met verbazing gereageerd op de plannen die met Prinsjesdag officieel bekend worden gemaakt. “Met deze keuze zet staatssecretaris Dijksma een stap terug naar het natuurbeleid van Bleker. Terwijl natuur juist zorgt voor economische groei en banen. Het is essentieel voor lokale bedrijvigheid, zoals sport en recreatie. Op deze manier maak je het voortbestaan van bedreigde vogels en planten afhankelijk van rokende fabriekspijpen. Dat is geen toekomstgericht natuurbeleid.” De politica is bezorgd dat moeizaam gesloten akkoorden over het natuurbeleid in de regio door de bezuinigingsmaatregel op losse schroeven komen te staan. Henk van Gerven (SP) vindt de plannen van het kabinet ‘onnatuurlijk’, verwijzend naar het korten op het natuurbeleid, maar de voortgang van de aanschaf van de JSF. Marianne Thieme (PvdD) spreekt van een afbraakbeleid en vindt de maatregelen onverantwoord.

Op het natuurbeleid zou door het vorige kabinet 600 miljoen worden bezuinigd. Dat werd in het lente-akkoord in 2012 teruggedraaid tot 400 miljoen euro bezuinigingen. Het nieuwe kabinet nam deze maatregel over. Met 100 miljoen minder budget voor de komende jaren komt de bezuiniging nu uit op 500 miljoen minder geld voor natuur.

De bezuiniging zal gevolgen hebben voor de plannen van Dijksma, die de komende veertien jaar minstens 34.000 hectare natuur wil verwerven en 80.000 hectare natuur wil inrichten in het kader van de Ecologische Hoofdstructuur. Welke gevolgen de bezuinigingen zullen hebben, is nog niet bekend.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Die laatste 100 miljoen zal ook nog wel verdwijnen. We kunnen ons de komende 14 jaar beter richten op het bezweren van de crisis, die de komende jaren alleen nog maar erger zal worden.

 • abtje

  Welke crisis? Als je 6 miljard wil bezuinigen en toch perse vliegtuigjes koopt van 4,5 miljard is de ernst nog lang niet doorgedrongen.

 • minasblunders1

  Ja, maar dat heeft weer te maken met graag meedoen met de grote jongens. En de ernst is inderdaad nog niet doorgedrongen, maar dat komt nog wel.

 • ikkethuis

  100 miljoen, dat is een paar wildviadukten minder(die toch niet gebruikt worden).

 • bankivahoen

  Sorry wel off topic maar ja , die 4.,5 miljard voor de vervanging van onze F-16 is al 20 jaar geleden begroot dus niks aan de hand abtje@. Eerst kregen we er 85 vliegtuigen voor nu de helft slechts omdat niemand weet wat die dingen precies gaan kosten. Jammer dat de schoothondjes van onze overheid blindelings achter onze vriend de VS aanlopen. Hadden veel beter voor die Zweedse concurrent kunnen kiezen, wisten ze de komende 25 jaar op de euro nauwkeurig wat ze kwijt waren .

 • alco1

  Het ideaalste is dat we zonder bewapening onbezorgt kunnen leven. Het is echter een utopie te denken dat dat ooit nog eens zo ver zal komen. Even een geheugen steuntje: Dit nooit weer zover laten komen zei men in 1945.

 • schoenmakers1

  zei men dat in 45 ook niet over bepaalde bevolkingsgroepen

 • trijnie

  Wat doen we nu ook met de PvdA in het kabinet, die linksen daar hebben de natuur mensen ook niks aan. Was die grote jongen niet bij Green Peace geweest?
  En dan heb ik het nog niet over de minderbedeelden die vandaag weer eens te horen hebben gekregen dat ze nog minder krijgen.

  Ik bedoel maar: of het nu links of rechts is, eenmaal aan de bak, is het gedaan met de idealenen de beloftes.

 • Gijs Gans

  we gaan weer inpolderen dat stimuleerd de economie ook weer.
  weet nog wel een paar bunder

 • Mozes

  Juist @Gijs Gans, de Markerwaard.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.