Home

Nieuws

Jukna en Ciolos hopen deze week op GLB-akkoord

Brussel – De Litouwse voorzitter Vigilijus Jukna van de Europese Raad van Landbouwministers hoopt deze week tot een akkoord te komen met het Europees Parlement en de Europese Commissie over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Dinsdag wordt opnieuw een informele trialoog gehouden tussen de drie instanties om tot een akkoord te komen over de onderdelen van het GLB, die gelieerd zijn aan het meerjarig financieel kader. Het gaat dan over een maximale directe inkomenssteun per ondernemer, het maximum percentage budget dat tussen de twee pijlers van het GLB geschoven mag worden en het percentage co-financiering door lidstaten wanneer er gebruik wordt gemaakt van subsidie voor plattelandsontwikkeling uit de tweede pijler.

Eurocommissaris Dacian Ciolos benadrukt dat in de onderhandelingen alleen wordt gesproken over de punten die nog open stonden na het akkoord dat in juni is gesloten. “Er is niemand bij gebaat om dit akkoord opnieuw open te trekken. Dit akkoord is veel meer waard dan een paar cijfertjes”, aldus Ciolos. Hij  verwijst hiermee naar de percentages die het Europees Parlement graag anders zou zien dan in het voorstel dat de Europese Raad en de Europese Commissie in hun voorstel hebben staan.

“Het risico voor de landbouw is erg groot als we er nu niet in slagen om tot een politiek akkoord te komen. We doen er alles aan om dit te bereiken”, aldus Ciolos. Hij wijst erop dat wanneer er geen akkoord komt, dat er dan geen wettelijke basis is voor een overgangsregelingen en dat daarmee ook de betalingen voor komend jaar in gevaar dreigen te komen vanwege de vertraging.

Of registreer je om te kunnen reageren.