Home

Nieuws 1 reactielaatste update:18 sep 2013

Jonge eend helpt bij verspreiding vogelgriepvirus

Oud-Alblas - Jong eenden en trekeenden spelen waarschijnlijk een belangrijke rol bij de verspreiding van laagpathogene aviaire influenza onder watervogels.

Dat blijkt uit onderzoek dat ecologen en virologen hebben gedaan bij eenden in de kooi van kooiker Teunis de Vaal in Oud-Alblas. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het jongste nummer van Journal of Animal Ecology.

Laagpathogene aviaire influenza bij in het wild levende vogels wordt beschouwd als een belangrijke risicofactor voor de pluimveehouderij. Een vogelgriepvirus kan zich in pluimvee evolueren tot de gevaarlijke hoogpathogene aviaire influenza (vogelpest), die grote schade toebrengt aan de pluimveestapel.

Een jaar lang ving Teunis de Vaal wilde eenden, die werden bemonsterd op het vogelgriepvirus en op antistoffen tegen het volgelgriepvirus. Monsters werden zowel uit de darmuitgang als uit de keel van de eenden genomen. Voor het onderzoek werden 1109 monsters genomen van 679 eenden. Bij het onderzoek werd ingebouwd dat dezelfde besmetting bij dezelfde eend niet twee keer in de gegevens werd verwerkt. Het bijzondere van het onderzoek is dat de eenden in de kooi een jaar lang zeer intensief werden onderzocht. Dat was in andere onderzoeken nog niet eerder gedaan.

Bij de analyse van de monsters bleek dat het virus  volop aanwezig was in de herfst en dat er zich ook een kleine piek voordeed in juli. Er lijkt een relatie te zijn met komst van jonge eenden in de zomer, die geen weerstand hebben tegen aviaire influenza. In het najaar zijn het  trekvogels die in de populatie worden opgenomen, die een rol spelen bij de verspreiding. Mogelijk speelt daarbij een rol dat de trekvogels minder goed bestand zijn tegen de virussen die al bij de standeenden aanwezig zijn.  Dan kan enerzijds komen doordat het trekken zelf ze heeft verzwakt, maar ook omdat hun weerstand niet toegespitst is op de virussen die lokaal aanwezig zijn.

Eén reactie

  • Fleur de lille

    schade pluimveestapel.......


    Maar vooral een groot volksgezondheidsrisico meebrengt.

    Zeer vage conclusies uit een kleinschalig onderzoek, redaktie!

Of registreer je om te kunnen reageren.