Home

Nieuws 2 reactieslaatste update:26 sep 2013

'In december duidelijkheid over mineralenconcentraat'

Den Haag- Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw verwacht in december duidelijkheid te krijgen over een derogatie voor het gebruik van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger.

Dat zei ze tijdens een debat in de Tweede Kamer. Dijksma heeft in Brussel een derogatieverzoek ingediend voor het gebruik van mineralenconcentraten, geproduceerd uit dierlijke mest, als kunstmestvervanger. Op dit moment zijn de onderhandelingen in Brussel hierover net begonnen, zegt Dijksma. Voor de bedrijven die al geïnvesteerd hebben in productie van mineralenconcentraat, de tien pilotbedrijven, vervalt de onderzoeksontheffing aan het eind van het jaar. “Mocht er dan onverhoopt geen derogatie zijn  - ik ga daar niet vanuit, want wij werken eraan om dat wel voor elkaar te krijgen - dan wordt voor deze tien pilotbedrijven een oplossing gezocht”, aldus Dijksma.

Laatste reacties

  • ikkethuis

    Ik hoop dat deze derogatie dan ook voor de plantensector van toepassing wordt, want deze willen ook mest toe blijven passen, en weten HOEVEEL ze uit eindelijk bemest hebben. Nu is het van, rijd er maar zoveel ton op, en we wachten de onderzoeken wel af wat er uiteindelijk op is gereden. Dit is toch niet meer van deze tijd, waarin je precies moet bemesten wat een plant nodig heeft.

  • leftturn

    wat een amateuristisch zooitje. we hebben behoefte aan duidelijkheid. nl heeft eu niet nodig voor het mineralenconcentraat en kan dit zelf beslissen. we hebben dan wel een minister met lef nodig, die het systeem fraudevrij kan laten functioneren.
    we hopen voor december wat te horen, het jaartal staat er niet bij. wel januari 2014 verplicht verwerken, maar waar gaan we met de dunne fractie naar toe?

Of registreer je om te kunnen reageren.