Home

Nieuws 1 reactie

Ierland wil wereldleider duurzaamheid worden

Dublin – De Ierse Agrifoodsector wil wereldleider worden op het gebied van duurzame landbouwproductie en productie van voedingsmiddelen.

Duurzaamheid is het fundament voor de Ierse agrifoodketen. En daar wordt al een paar jaar serieus werk van gemaakt via een samenwerking tussen boeren, bedrijfsleven en overheid in Ierland. Ierland heeft nu al een van de laagste CO2-belastingen door de melkveehouderij in de EU en dat geldt ook voor de rundvleessector.

‘Origin Green’ is voor de duurzaamheid een belangrijk project waar inmiddels bijna driehonderd bedrijven en instanties uit Ierland en vestigingen van buitenlandse food- en agribedrijven aan deelnemen. Belangrijke onderwerpen zijn het reduceren van CO2-uitstoot, energiebesparing, het terugdringen van voedselverspilling en het in stand houden van biodiversiteit.  
De export van landbouw- en voedselproducten is een belangrijke pijler onder de Ierse economie die aan het opkrabbelen is na de economische crisis die begon in 2008. Volgens de Ierse Minister van Landbouw, Voedsel en Visserij, Simon Coveney, is de agrifoodsector een van de sectoren die het best bestand bleek tegen de crisis. Voor Ierland is export van landbouw en voedsel niet gebaseerd op volume, maar op kwaliteit. Coveney zei dat tegen Boerderij op een groot congres over duurzaamheid in de Ierse agrifoodsector in Dublin. Het congres is georganiseerd door Bord Bia, de Ierse voedselorganisatie. Circa zeshonderd vertegenwoordigers van agrifoodbedrijven, uit de politiek en overheden en andere organisatie wonen het congres bij. Onder het grote smaldeel buitenlanders opvallend veel vertegenwoordigers van Chinese bedrijven. De groei van de agrarische export van Ierland wordt dan ook grotendeels gerealiseerd buiten de EU.
Het belang voor de Ierse economie werd onderstreept door Ierse premier Enda Kenny in zijn openingswoord. Hij verwees daarbij ook naar perioden van voedselgebrek in de Ierse geschiedenis: “geen land ter wereld beseft beter dan Ierland het belang van een duurzame voedselproductie”. Voor het bewerken van exportmarkten wordt gericht het grote aantal bedrijven en toppersonen met Ierse roots benaderd.
Een praktisch voorbeeld van de Ierse inspanningen is dat momenteel wekelijks vijfhonderd agrarische bedrijven worden beoordeeld op hun CO2-uitstoot. Dat vormt de basis voor maatregelen om de uitstoot terug te dringen.

Eén reactie

  • Sjaak

    Zo, daar kan Nederland nog een puntje aan zuigen...:)

    Lopen wij hier te pochen over onze MDV-stallen met alle tierelantijn erom heen, wat totaal voorbij gaat aan echte duurzaamheid.
    Neem een voorbeeld aan Ierland, daar gaat men voor duurzaamheid en rentabiliteit!

Of registreer je om te kunnen reageren.