Home

Nieuws

Huis van Afgevaardigden wil snijden in voedselbonnen

Washington - Het Huis van Afgevaardigden, het Lagerhuis van het Amerikaanse congres, heeft ingestemd met een voorstel de uitgaven aan voedselbonnen de komende 10 jaar met 40 miljard dollar te verlagen. Het aantal voedselbonnenontvangers zou worden verminderd met 4 miljoen. Daarmee trokken de politici zich niets aan van het dreigement van president Obama een wetsvoorstel met deze strekking met een veto te blokkeren.

In het Huis heeft de Republikeinse partij, de oppositie dus, de meerderheid, waar de Senaat wordt gedomineerd door Democraten. Voor de meeste wetsvoorstellen is toestemming van beide politieke instituties nodig. De wetgeving over voedselbonnen werd aangenomen met een stemverhouding van 217 voor en 200 tegen, waarbij alle Democraten tegenstemden, evenals 15 Republikeinen. Het Huis zal nu tot onderhandelingen met de Senaat overgaan.
De leider van de Republikeinse meerderheid in het Huis, Eric Cantor, speelde een belangrijke rol bij het indienen en aangenomen krijgen van het wetsvoorstel. Cantor benadrukt dat veel fraude is gepleegd met het voedselbonnenprogramma, bekend als Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP). Volgens Cantor is het ondoenlijk en opnieuw geldverslindend om voldoende controle op de verstrekking van voedselbonnen te zetten om de fraude echt terug te dringen.
De kosten van het programma voor de staat zijn de laatste jaren sterk opgelopen. Het aantal ontvangers van de steun groeide van 28 miljoen mensen in 2008 naar bijna 47 miljoen in 2012. De kosten zijn meer dan verdubbeld omdat voedsel gemiddeld duurder is geworden. Per maaltijd komt de steun neer op gemiddeld 1,50 dollar. Volgens een afgevaardigde uit North Dakota, Kevin Cramer, maakt het inperken van het programma een “einde aan een cultuur van afhankelijkheid”.
Normaliter zijn voedselbonnen onderdeel van de landbouwwetgeving, de Farm Bill, die eigenlijk al een jaar geleden had moeten worden opgevolgd maar waarover de partijen het nog steeds oneens zijn. De Senaat nam eerder een veelomvattende Farm Bill aan met onder meer meer financiële ruimte voor het subsidiëren van gewasverzekeringen en het terugdringen van de directe betalingen, maar het Huis heeft de wetgeving opgeknipt.
De kans dat het voorstel van het Huis snel tot een deal leidt, lijkt klein. De Democraten zijn tegen het loskoppelen van SNAP van de Farm Bill en ook tegen een drastische inperking van het programma. Het standpunt van de partij is dat de financiële crisis in 2007 en de daarop volgende economische crisis heeft geleid tot langdurige druk op inkomens en hogere werkloosheid, wat de groei van het programma verklaart. Weliswaar trekt de Amerikaanse economie sneller aan dan de Europese, grote lagen van de bevolking zouden hier nog weinig van merken.
Het ontbreken van een politieke deal over voedselbonnen betekent dat echte landbouwwetgeving op zich laat wachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.