Home

Nieuws

Hogere winst Nufarm

Melbourne – Nufarm heeft in het afgelopen boekjaar een winst geboekt van 81 miljoen Australische dollar (56 miljoen euro), 11,6 procent meer dan een jaar eerder.

De omzet van de producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaaigoed nam 4 procent toe tot 2,28 miljard dollar (1,57 miljard euro). Voor het komende jaar verwacht de organisatie, ondanks hevige competitie, een duidelijke verbetering.
De winstgroei is deels bedrieglijk. In fiscaal 2012 kwam de winst van Nufarm 42,8 miljoen dollar lager dan gewoon uit onder meer vanwege een schikking in een rechtszaak. Vorig jaar werden de resultaten van Nufarm volgens topman Doug Rathbone gedrukt door extreem droog weer in Australië, nog altijd de belangrijkste markt voor Nufarm. De vraag naar herbiciden daalde door de droogte voor de inzaai in de winter drastisch.
De verkopen in Europa namen 8 procent toe tot 468,3 miljoen dollar terwijl de brutowinst in de regio met ongeveer een kwart toenam. De Europese markt was daarmee goed voor 22 procent van de totale afzet van gewasbeschermingsmiddelen, een fractie meer dan een jaar eerder. In het Verenigd Koninkrijk leidde een koude en natte herfst en lange winter tot minder verkopen, wat voor de totale middelenbranche leidde tot 20 procent minder verkopen.
De maand augustus verliep qua verkopen in Australië maar ook Brazilië bijzonder goed, aldus Rathbone, en geeft vertrouwen in verdere omzet- en winstgroei in 2014. Tegelijk erkent de CEO dat door de dip vorig jaar de voorraden aan agrochemicaliën zijn gegroeid, waardoor marges tijdelijk onder druk kunnen komen. Nufarm verliest ook een lucratief contract voor de distributie van het middel Roundup van Monsanto in Australië en Nieuw-Zeeland.
Nufarm produceert middelen op basis van werkzame stoffen waarvan het patent is vervallen, en de concurrentie op de markt is hevig. De belangrijkste concurrent is het Israëlische Makhteshim Agan. Het bedrijf is deels in handen van het Japanse Sumitomo.

Of registreer je om te kunnen reageren.