Home

Nieuws 474 x bekeken

Glencore Xstrata wil groei in Amerikaanse landbouw

Baar – Glencore Xstrata verkoopt dit jaar 70 miljoen ton landbouwproducten, 24 miljoen ton meer dan in 2012. Dat heeft de agrarische directeur Chris Mahoney gezegd tijdens een conferentie voor investeerders in Londen, aldus persbureau Bloomberg.

De Zwitserse onderneming, die voor landbouwzaken vooral vanuit Rotterdam opereert, zoekt groei in Noord-Amerika.
Topman Ivan Glasenberg benadrukte tijdens de conferentie dat Glencore Xstrata in Noord-Amerika niet zo groot is als wenselijk. In Noord-Amerika concurreren de Europeanen met sterke binnenlandse spelers als Cargill, ADM en Bunge. De opmerking lijktopmerkelijk want in december 2012 kocht Glencore Xstrata de grootste graanhandelaar van Canada, Viterra.
In Canada is Glencore Xstrata eigenaar van circa 10 miljoen ton opslagcapaciteit in Canada en Australië. De onderneming heeft echter geen opslagcapaciteit of havenfaciliteiten in de VS, nog altijd de grootste producent van mais en soja. Een fabriek die tarwe in pasta omzet in de staat North Dakota wordt verkocht, aldus Mahoney. Het bedrijf is eigenaar van circa 270.000 hectare landbouwgrond wereldwijd en heeft tevens biobrandstoffenfabrieken en mouterijen in bezit.

Of registreer je om te kunnen reageren.