Home

Nieuws 695 x bekeken 2 reacties

‘Glazen plafond voor vrouwen in agribusiness’

Boston - Vrouwen zijn in aantallen goed vertegenwoordigd in de agribusiness, maar hebben moeite topposities in het management te veroveren. Dat blijkt uit het onderzoek “The Changing Demographics and Experience of Women in Agribusiness” van HighQuest Partners, een in de landbouw en voedingsbranche gespecialiseerd consultancybureau uit de VS.

Volgens het onderzoek bestaat 44 procent van de werknemers in de wereldwijde agribusiness, dus de verwerkende industrie en handel, uit vrouwen. Circa 47 procent van de personen die een landbouwstudie afrondt is vrouw. Eén van de auteurs, Sarah Day Levesque, zegt dat vrouwen echter weinig topposities weten te veroveren. “Dit laat een algemene trend zien uit andere sectoren.”
Vrouwen lopen volgens het onderzoek gemiddeld eerder tegen een “glazen plafond” op als het bedrijf groot is.
Van de topbestuurders in grote ondernemingen is 6 procent vrouw. Bij kleine ondernemingen ligt het percentage op 21 procent. Bekende topvrouwen uit de agribusiness zijn Patricia Woertz van handelsgigant ADM en Indra Nooyi, de CEO van chips- en colamaker Pepsico.
Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in commerciële rollen zoals inkoop, verkoop, productie en risicomanagement. In deze functies is slechts 30 procent vrouw. Als gekeken wordt naar marketing, administratie en personeelszaken zijn vrouwen juist oververtegenwoordigd, met een aandeel van 82 procent. Volgens de onderzoekers heeft circa 20 procent van de ondervraagde ondernemingen een programma voor het specifiek rekruteren van vrouwen.
“Hoe dan ook, een aantal van de bedrijven in de agribusiness waarmee we hebben gesproken heeft aangegeven dat het heel moeilijk is talent aan te trekken en te vinden, laat staan vrouwen.” Het onderzoek is uitgevoerd onder 150 bedrijven wereldwijd. De consultancy verstrekt in de openbare publicatie geen gegevens over welke bedrijven zijn geraadpleegd.

Laatste reacties

  • vladeuze

    En vrouwen zijn ook ondervertegenwoordigd in vakken als stratenmaker, vuilnis'mens' en metaalbewerker.
    Wat een gezeur. Mannen klagen toch ook niet dat er zo weinig mannelijke schoonheidsspecialisten zijn?

  • trekker123

    Houdt dit gezever nou nooit eens op? Laat iedereen het gewoon lekker uitzoeken wat voor werk hij/zij wil doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.