Home

Nieuws 8861 x bekeken 36 reacties

Fosfaatoverschot 9 miljoen kilo groter

Doetinchem – Het landelijk fosfaatoverschot in Nederland in 2015 stijgt met 9 miljoen kilo door de aanscherping van de fosfaatnormen zoals voorgesteld door landbouwstaatssecretaris Sharon Dijksma. Dat blijkt uit berekeningen van Boerderij op basis van de aangescherpte fosfaatnormen in 2014 en 2015 die Dijksma wil invoeren.

Het extra overschot aan fosfaat is gelijk aan ruim 20 procent van de fosfaatproductie door varkens en ruim 10 procent van de fosfaatproductie door rundvee.

Een van de maatregelen die Dijksma afgelopen week aankondigde in haar Kamerbrief over onderhandelingen met Brussel over het mestbeleid in 2014 tot en met 2017 is het aanscherpen van fosfaatnormen. Op bouwland met fosfaattoestand ‘laag’ gaat de norm in 2014 al met 5 kilo omlaag naar 80 kilo per hectare. In 2015 gaat voor vrijwel alle overige grond de norm ook 5 kilo per hectare omlaag. Dat resulteert in een lagere plaatsingsruimte van bijna 9 miljoen kilo fosfaat voor heel Nederland. Op bouwland kan dan ten opzichte van 2013 4,6 miljoen kilo fosfaat minder aangewend worden. Op grasland wordt de ruimte voor fosfaat 4,1 miljoen kilo lager. Een flink deel van de winst via het voerspoor wordt op deze manier teniet gedaan.
Volgens het Ministerie van Economische Zaken (EZ) zijn de effecten van de lagere normen nog niet doorgerekend. Dat gaat wel gebeuren door het Planbureau voor de Leefomgeving in zijn evaluatie mestverwerking aldus een woordvoerder van EZ. Deze rapportage verschijnt mogelijk in oktober en is medebepalend voor de vraag of mestverwerking voldoende van de grond komt en de bestaande dierrechten afgeschaft kunnen worden of dat het dierrechtensysteem wordt uitgebreid met dierrechten voor melkvee.

LTO Nederland is boos en verontrust over de Nederlandse inzet voor het zogenoemde Vijfde Actieprogramma Nitraatrichtlijn waar de brief van Dijksma over gaat. Voor LTO-bestuurder Hans Huijbers is ‘een grens overschreden’. “Deze inzet maakt duidelijk dat we ons niet eeuwig kunnen laten gijzelen door een verouderde en rigide nitraatrichtlijn”, aldus Huijbers, “Dijksma moet met een realistischer pakket naar Brussel, dan moet het daar maar een keer stormen.”

Laatste reacties

 • berlies

  Op bouwland met fosfaattoestand ‘laag’ gaat de norm in 2014 al met 5 kilo omlaag naar 80 kilo per hectare.Met deze norm zou er een tekort dreigen ipv overschot.Ik neem aan dat 80 kg niet correct is en 50 kg moet zijn.

 • berlies

  Rectificatie , reactie hierboven klopt niet.

 • hietkamp

  Eindelijk LTO wordt ook wakker dat Den Haag niet te vertrouwen is. Maar onze staatsecataries wil met weinig inzet resultaten behalen. Ik ben helemaal eens met LTO dat ze het een oude richtlijn is. Wij hebben straks 2015 zoveel systemen laat ons nu de kans aangrijpen in 2015 om alles grondig aan te pakken. Ook het hele minas beleid en de dreiging van dierenrechten nog. Maak er 1 duidelijk helder systeem van waar keuzes in te maken zijn. Gewoon een melkproductie per hectare zeg maar 15000 kg melk is normaal, wil je meer dan moet je met luchtwasser en extra dingen als mest verwerking en verplicht injecteren. Normaal ook injecteren maar pas je wat aan en je denkt aan tijdstip van uitrijdeden dan zou ik duo spray toe laten voor mest aanwending. Maar produceer je lager dan 15000kg melk zeg maar 11000 kg dan mag je gewoon bovengronds uitrijden

  Nou goed er zijn zoveel nieuw dingen en op komst laat asjeblieft dan ook alle oude regel achter en zorg weer voor keuzes DEN HAAG. Er worden nu zoveel regels opgelegd dat je in een formaat geduwd zoals ze in den haag denken dat moet werken. Nou ik wil echt wel zien doormiddel van een onderzoek en alles van boeren bedrijf mee nemen dat een injecteur wel zijn doel waar maakt. IK denk nog steeds dat voordelen niet opwegen tegen de nadelen en dat effect tegen valt dan altijd is beweerd.

 • eenvoudige boer

  Goed gedrag moet beloond worden, de lage toestand P had 5 kg omhoog gemoeten ipv omlaag. En hoge opbrengsten van gewassen zou de N- norm totaal ook omhoog moeten. Na 30 jaar mestbeleid en alleen maar lagere normen, mogen de normen best wel weer eens een keertje omhoog.
  Blijkbaar is de crisis nog niet ernstig genoeg.

 • Gijs Gans

  lang leve lto ze zaten erbij keken erna en lieten het gebeuren sukkels zijn het bij lto

 • wimschaap

  straks groeit er niets .de grond verarmd ..het word de hoogste tijd dat we de knuppel in het hoederhok gooien

 • Marcel

  zo zullen we als landbouwers nooit kunnen voldoen als de eisen steeds scherper worden. Werkt niet motiverend

 • klaasmeijaard

  een flink deel van het voerspoor wordt teniet gedaan??
  als elke boer nu eens de ogen opent en zijn bedrijf niet meer economisch maar ecologisch gaat runnen (en dan bedoel ik niet zweverig maar volgend de natuurwetten) dan is er via het voerspoor nog heel veel te winnen aan goedkoper voeraankoop en is er in de bodem helemaal geen tekort aan mineralen maar aan bodemleven die de plant voeden.
  echter zolang men de sprookjesvertellers van de handel en fabrikanten blijft volgen zal er onbegrip worden gepredikt.
  een pluim voor Dijksma dat zij daar door heen ziet.

 • simpel boerke

  Je ziet aan alles dat het beleid er op gericht is om uiteindelijk de hele veehouderij met dierrechten op te zadelen. Is voor de overheid een prachtig instrument op de landbouw te sturen. Je zult zien dat de dierrechten in eerste instantie voor een bepaalde tijd ingevoerd worden (zeg 3 jaar) met als doel om mestverwerking van de grond te krijgen. Is er voldoende capaciteit, worden de normen weer verlaags m.a.g. dat de rechten nog niet opgeheven kunnen worden. En zo worden we aan het lijntje gehouden en blijven we een verlengstuk van de overheid.

 • kschouten

  deze aanscherping heeft voor mijn bedrijf geen gevolgen .ik run een vleesveehouderij op 65 hectare en kom jaarlijks 1800kg fosfaat tekort terwijl ik kwa stikstof bijna vol ben mijn mest heeft dus niet de verhouding die de gebruiksnorm toestaat

 • a.t.herwijnen

  Volgens mij komen we van 350 kilo fosfaat per hectare af. Met die aanscherpingen blijf je altijd een overschot houden. Wel een feit dat sindsdien de weidevogelstand hard achteruit holt. Zonder bodemleven geen plant of dier boven de grond die het volhoudt.

 • gjh

  lto is boos maar ze laten het wel gebeuren wat een prutsers
  je ziet toch dat de grond voeding tekort komt daar hoef je niet deskundig voor te zijn LTO slaap lekker verder

 • dylan

  TINKEBEL ,DE KUNSTENARES, HEEFT ZOJUIST EEN FILM GEMAAKT OVER HET ENORME FOSFAAT TEKORT DAT ONS TE WACHTEN STAAT EN DAARDOOR OOK EEN ENORME VOEDSELSCHAARSTE.ZE IS HIER ZO VAN OVERTUIGD EN HEEFT DE KEUS GEMAAKT OM ZICH TE LATEN TE STERILISEREN,WANT EEN KIND MOET JE WEL KUNNEN VOEDEN.DIT WAS ALLEMAAL TE HOREN IN HET PROGRAMMA PAUW EN WITTEMAN.HIERIN GEEFT ZE AAN DAT DE POLITIEK DIT AANKOMEND PROBLEEM NIET OP WIL PAKKEN.MISSCHIEN MOET DE POLITIEK EENS EEN FILMPJE PAKKEN I.P.V. DE HELE MIDDAG IN EEN VERGADERING TE LIGGEN BAKKELEIEN
  DE MAMA VAN DYLAN.

 • a.t.herwijnen

  Pas nog een documentaire gezien dat ze fosfaat uit zee willen gaan winnen.
  Rare wereld toch!!!!!

 • johannetje

  papieren tijgers

 • puinhoop

  Gewoon uit de euro en uit de EU, hoeft het ook niet te stormen in Brussel en kunnen beleidsmakers zich ook niet meer zogenaamd verschuilen achter Brussel, is Nederland geen nettobetaler meer, schiet er dus geld over en kunnen we nieuwe richtlijnen verzinnen waarmee we aan evenwichtsbemesting doen en wat er overschiet verwerken en verkopen aan landen met fosfaattekort. Minder opvreters in Brussel en meer produktie in Nederland. Zo kan een Nederlander weer trots zijn op zijn land!!!!

 • afm

  dijksma plukt een roos en lto is niet meer boos en zu huigele sammen weer verder tot de laaste boer aan de strop hankt

 • johannetje

  de basisschool nog maar een keer overdoen, dunkt me zo

 • df

  Brandend zand en een verloren land en een leven vol gevaar.
  Brandend zand berooft je bijna van verstand
  en dat alles komt door haar.
  (Anneke Gronloh 1962) nog steeds actueel ???

 • rwoudenberg

  Geachte mevrouw Dijksma,

  Ik hoop dat je als landbouwstaatssecretaris dit persoonlijk leest. Nederland, Dus niet alleen een EU . De grond , de varkens, de koeien , de mensen .. zijn Nederland. Wanneer komt het zover dat we het lef tonen om dit in Brussel te zeggen.. Het gehele kabinet van Nederland gedraagt zich als het schoothondje van de EU .. Wilt u dat de economie in Nederland over 10 jaar niet meer bestaat ? Niet alleen u maar het gehele kabinet is niet meer trots op het land en kijkt totaal niet vanuit de praktijk lijkt het wel . De gehele mestwet word nu te hard aangepakt, terwijl er geen kansen zijn om makkelijk mest te verwerken of dergelijke doordat jullie met al die wetten en regels er niks of weinig kan gerealiseerd worden. Het mestbeleid kan makkelijk opgelost worden en dat kan binnen 1 jaar .Namelijk dat we dierlijke mest ook mogen meetellen als kunstmest. Mest is mest .. dierlijke mest en kunstmest zijn in mijn ogen hetzelfde .. Fosfaat en stikstof zit in beide , alleen kunstmest is wit en mest zwart.. Het enige wat nu nog speelt is dat er van kunstmest 21 procent BTW binnenkomt en van mest 6 procent BTW . Ik ben Boer en 22 jaar maar volgens mij kan ik er beter gaan zitten dan het gehele kabinet want jullie zijn allemaal 30 + met het verstand op 1. Nogmaals hoop ik dat u dit leest want dan voel ik en alle boeren en medemensen van de agro sector ons i.p.v. Brussel ook een klein beetje aangesproken.

  Gr. Reinder Woudenberg

 • Adrie G.

  De Nitraatrichtlijn is weliswaar een oude richtlijn, maar is voor de landbouw bijzonder coulant. Onder zandgrond ligt de natuurlijke waarde tussen 1 en 5. Dus wees blij met die 50 want die biedt de landbouw volop de ruimte om op een redelijk verantwoorde manier te ondernemen.
  Wie die 50 niet haalt is naar zijn omgeving toe onverantwoord bezig en moet tot de orde worden geroepen. Nederland is al decennialang het slechtste jongetje van de klas. Dat kan toch niet zo doorgaan?

 • barneveldsei

  Als er elk jaar 10% minder kooieieren inporteren wordt onze inkomen beter.
  Als we op ons bouwlamp 85 kg ha mogen brengen hebben we minder voerkosten en 5 % minder transport. Minder lucht vervuiling minder file .Als de ambtenaren elk jaar 5%minder kilometers mogen rijden / vliegen en elk jaar een kleinere auto mogen rijden is dit héél goed voor het milieu .

 • anton1937

  De staatssecretaris en haar milieuadviseurs begrijpen niet wat nodig is voor degelijke voedselvoorziening. Boerenverstand is beter dat zegt,zorg voor evenwichtige bemesting, maar zorg er voor dat het voedsel op onze gronden kan groeien. Hans Huibers moet zijn boerenverstand heeft het bij het rechte eind. mevr. Dijksma verander uw gedachte of verdwijn bij landbouw.

 • koestal

  zo draai je weer een goed renderende economie om zeep.en dan maar klagen over werkloosheid en maar bezuinigen,het is het paard achter de wagen spannen

 • hendruk

  LTO drukt zich graag uit in termen als 'ontstemd' 'boos' en 'onacceptabel'.
  Ondertussen walst de politiek gewoon door en is het toekomstperspectief voor de Zuid-Oostelijke zandgronden een terugkeer naar arme heidegrond...
  Terug naar een eeuw geleden dus...

  Misschien eens tijd voor een machtsblok dat daadwerkelijk weerstand gaat bieden aan die desastreuze onzin uit Den Haag... De tijd van het opgeheven vingertje van LTO en haar 'foei'-mentaliteit hangt me allang wijd en breed de strot uit.

 • toon stevens

  nederland heeft heel skala van totaal verschilende gronden,wie iets van bodemkunde afweet weet ook dat het eigenlijk niet mogelijk is om de van oorsprong arme zandgronden met zware klei te vergelijken

 • Aerschot

  Zo staat de deur al heel snel wijd open voor de invoer van dierrechten. Dank PVDA!

 • ikkethuis

  Het wordt tijd om een gierton open te trekken op het binnenhof. Praten helpt niet meer en en de maat is vol.

 • Bacon

  Hoe hebben ze die dijkstra ooit op deze post kunnen zetten,hopelijk gauw verkiezingen Wanneer worden de echte grote vervuilers aangepakt.

 • wmeulemanjr1

  heeft 'duur land' bijkopen dan nog wel zin? Je mag er bijna niks meer opbrengen aan mest!!

 • johannetje

  voor de mest grond aankopen heeft nog nooit uit gekund, afvoeren is vele malen goedkoper. Een halve vrachtauto vol vleesvarkensmest per ha volgens de aanvoernorm afvoeren is vast vele malen voordeliger dan € 50.000 -€80.000 voor die ha te betalen, al is de rente laag.

 • minasblunders1

  Klopt Meuleman. Het domste dat je kunt doen is grond bijkopen of pachten. Hoe extensiever je je bedrijf maakt, hoe beroerder de mestwet uitpakt. Je moet juist zorgen dat je intensief bent, dan mag je veel meer mest op je eigen land uitrijden en heb je dus hogere (en betere) opbrengsten. Het kopen of pachten van land kost aan 2 kanten geld.

 • koestal

  fictief overschot,je kunt zo het overschot groter of kleiner maken

 • koestal

  ja,ze vinden het blijkbaar leuk om de economie kapot te maken van achter de bureautafel,gaap!!!wat een stoer gedrag !

 • koestal

  boeren zijn de klos met zo,n staatssecretaris !!

 • c.putten

  shit,had ik toch maar op de cda gestemt in plaats van vvd,wat was bleker achteraf gezien toch een goeie voor de boeren.

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.