Home

Nieuws

Exportomzet sierteelt opnieuw gedaald

Aalsmeer - De exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland is in augustus voor de zesde achtereenvolgende maand gedaald en stokt tot en met augustus op 3,7 miljard euro.

Dat is 4 procent minder dan vorig jaar en nipt boven de exportomzet die in 2011 werd gerealiseerd in het eerste halfjaar. Dat blijkt uit de cijfers van hoofdbedrijfschap HBAG Bloemen en Planten.
De daling ligt bij bloemen en planten op hetzelfde niveau. Herstel van de vraag naar bloemen en planten kwam dit jaar na de meestal tegenvallende zomermaanden moeizaam op gang. Europa blijft de belangrijkste markt voor de afzet, benadrukt de organisatie, en met name in Zuid-Europa leidt minder bestedingsruimte tot minder aankopen. De omzet op Italië daalde 10 procent terwijl Spanje voor 25 procent minder aan Nederlandse bloemen en planten kocht.
HBAG Bloemen en Planten in Aalsmeer verwacht niet dat met de huidige krimp in de Nederlandse bloemen- en plantenexportwaarde een omslagpunt is bereikt in de langdurige stijging van de exportomzet. “De huidige exportwaarde ligt ook boven die van 2011 en de jaren daarvoor”, stelt Tom Bijleveld van het HBAG in Aalsmeer vast. Zeker in augustus dit jaar kampte de markt met een krimp in de aanvoer, bij zowel snijbloemen als pot- en kamerplanten.
In augustus dit jaar kromp de exportwaarde van snijbloemen met 7 procent tot 212 miljoen euro en tot en met augustus is sprake van een daling van 4 procent tot 2,2 miljard euro. HBAG noemt de cijfers al met al zorgwekkend, zeker ook omdat ook minder omzet is gerealiseerd bij de top 3 afnemers: Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.