Home

Nieuws 2529 x bekeken 5 reactieslaatste update:30 sep 2013

"Export in gevaar door falend toezicht"

Den Haag - De Nederlandse export van land- en tuinbouwproducten loopt grotere risico's door falend toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Dat zeggen deskundigen, (oud-)medewerkers van de NVWA en oud-politici in het boek Uitgebeend van onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout.

 

Den Haag - De Nederlandse export van land- en tuinbouwproducten loopt grotere risico's door falend toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Dat zeggen deskundigen, (oud-)medewerkers van de NVWA en oud-politici in het boek Uitgebeend van onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout.

KRO's Brandpunt besteedt zondagavond (Ned2, 21.50 uur) aandacht aan het boek, dat dit najaar verschijnt.

Oud-ministers Laurens Jan Brinkhorst (D66) en Cees Veerman (CDA) zeggen beide dat het primaat bij de voedselautoriteit bij het ministerie van Volksgezondheid zou moeten liggen.

Oud-landbouwminister Veerman zegt dat de landbouw een stevige tegenmacht nodig heeft. "Anders vertrouwen op den duur de politiek en het publiek de landbouwsector niet meer. Bij (het departement van) Landbouw gaan de exportbelangen al snel boven alles." Veerman noemt het dwaas dat inmiddels ook de Algemene Inspectiedienst bij de NVWA is ondergebracht.

Bronnen binnen de Europese voedselwaakhond (Food and Veterinary Office) zeggen al tien jaar te horen dat zaken in Nederlandse slachthuizen soms niet op orde zijn, omdat de voedselautoriteit continu in reorganisaties verkeert. Een bron bij FVO zegt dat Nederland "ongekende risico's loopt" met de instabiele voedselautoriteit. Nederland kan zich dat niet veroorloven vanwege de volksgezondheid en de goede reputatie die de exportsector nodig heeft.

Sinds het moment dat de voedselveiligheidsautoriteit bij het landbouwministerie is ondergebracht is de organisatie  getroffen door bezuinigingen, fusies, privatiseringen en reorganisaties. Betrokkenen noemen de organisatie uitgebeend, wegverdund en kapotbezuinigd. De inspectiedienst is onvoldoende gezaghebbend en onafhankelijk.

Van Silfhout deed zijn onderzoek in opdracht van de Stichting Maatschappij en Veiligheid onder voorzitterschap van Pieter van Vollenhoven. Inspecteur-generaal Harry Paul van de NVWA heeft - na overleg met staatssecretaris Dijksma (landbouw) - besloten niet aan de publicatie mee te werken.

Laatste reacties

 • rvvoren

  Helaas lijkt de overheid niet van haar eigen fouten te leren. Op EZ is men nu druk bezig met plannen om keuringsdiensten in de land en tuinbouw, die zich juist positief onderscheiden van de NVWA, onder te brengen in nieuwe ambtelijke fusieorganisatie. Dat betekent voor ons als aangesloten bedrijven: meer bureaucratie, aanzienlijk meer kosten en jaren van fusiegedoe ten koste van aandacht voor kwaliteit en service.

 • Fleur de lille

  De nVWA moet gewoon bij EZ en landbouw weg en bij VWS worden ondergebracht. Daar hoort de voedselveiligheid en productcontrole!

 • VLBD

  @Fleur de lille:
  De NVWA heeft aanzienlijk meer taken dan voedselveiligheid en productcontrole! Het ware verstandig dat politici (en anderen), voordat zij dit soort niet gefundeerde uitspraken doen zich dit realiseren. Voedselveiligheid en productcontrole is het sluitstuk van een hele keten zeer wezenlijke activiteiten. Bovendien zegt het woord 'Autoriteit' al dat deze overheidsdienst een eigenstandige verantwoordelijkheid heeft (vergelijk bijvoorbeeld: Autoriteit Financiële Markten; AFM). Een groot deel van de taken van de NVWA is onderdeel van het zéér belangrijke, Europese takenpakket van de EFSA. Bij de meeste van de 30 lidstaten van EFSA is deze verantwoordelijkheid gekoppeld aan het ministerie van landbouw.

 • Berend Botje

  @VLBD
  Wat zijn we in Nederland toch verliefd op ons eigen tokootje. De BV Nederland kan zich helemaal niet meer permitteren om een Autoriteit onder een ministerie te hangen. Effectieve controle is in Nederland al decennia lang een vies woord. Was de NVWA maar een autoriteit! Voedselveiligheid en productcontrole zijn in dit kikkerlandje speelbal van economische belangen; met volksgezondheid heeft dat tragisch weinig uit te staan. En bij dat 'zéér belangrijke' takenpakket van de EFSA krijg ik acute lachstuipen. Ook daar trekken industrialisten aan de touwtjes. Ik stel voor dat we de EC eens een nieuwe bezem cadeau geven. Misschien dat het speelveld der 'autoriteiten' dan eens wat schoner wordt.

 • VLBD

  @ Berend Botje:
  Sorry dat ik dit moet opmerken: Uit de reactie op mijn reactie leid ik af dat uw kennis op het gebied van voedselveiligheid nog minder is dan ik heb kunnen waarnemen bij @ Fleur de lille!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.