Home

Nieuws 16 reacties

'Emotie speelt grote rol bij voedsel'

Den Haag – Er is nooit zoveel kennis en technologie geweest op het gebied van voedsel als nu. Tegelijkertijd speelt emotie zo'n grote rol bij voedsel, dat politici geen keuze meer durven te maken.

Dat zegt Louise Fresco tijdens haar Dick de Zeeuwlezing in Den Haag.

Mensen zijn erg angstig bij voedselschandalen. “Niet voor de kwaliteit van het voedsel, maar voor gebrek aan controle op de voedselketen”, aldus Fresco.

De voedselspecialist wijst erop dat de voedselproductie voor het eerst is gestegen, terwijl de vervuiling als gevolg van deze productie is gedaald. “Dat is voor het eerst”, aldus Fresco. Er speelt in de voedselproblematiek echter meer dan techniek en kennis, waardoor geen keuzes worden gemaakt.
Fresco zegt dat we het niet kunnen veroorloven om niets te doen, omdat er nog steeds honderden miljoenen mensen zijn in de wereld die honger hebben. De wetenschapper spreekt van een tragische paradox dat er zoveel kennis is, maar dat de onwil om deze kennis te benutten ook nog nooit zo groot is geweest. “Alle kennis over genetisch gemodificeerde gewassen is er, maar de onwil om dit te gebruiken vanwege emotie en angst”, aldus Fresco.

Laatste reacties

 • agratax2

  Mevr. Fresco doet voor dat GMO's beter zijn dan voedsel van niet GMO gewassen. Maar mensen willen niet aan GMO voer.
  Ieder zichzelf respecterend mens weet dat Eten niet allen betekent je maag vol proppen, maar meer nog Eten is Emotie. In vroeger dagen toen men nog Tafelde in plaats van Fast Food naar binnen proppen gold zeker dat eten en emotie onlosmakelijk verbonden waren.

 • Ishtar

  Fresco laat zich weer van zich horen.....
  Terwijl heel NL zich druk maakt over schaliegas, voor en nadelen, visie, noodzaak, duurzaamheid.
  Heb ik Louise Fresco nog niet gehoord over schaliegas, haar visie etc.
  Louise Fresco, hoogleraar duurzame ontwikkeling...........
  Geen mening?
  Of zoals altijd meelopen met de stroom, makkelijkste weg, kijken waar het meeste geld mee te verdienen is..... etc.
  Raar toch dat ze wel een artikel maakt over voedsel, maar schaliegas nog niets van gezien.., waarschijnlijk geen mening.........
  Raar toch, of niet?

 • Ishtar

  Fresco's indoctrinatie en propaganda qua genetisch manipuleren van de voedselketen is echt heeel erg, en heeel fout, immers ratrace, geen visie.

  GMOs have never been proven safe.
  The #FDA requires no pre-market health safety studies, and the only long term peer-reviewed animal study conducted involving GMO corn sprayed with Monsanto’s.

  Round Up herbicide, found massive tumors, organ failure and premature death in rats. In addition, a growing body of peer-reviewed animal studies have linked these foods to allergies, organ toxicity, diabetes, cancer, autoimmune disorders, birth defects, high infant mortality rates, fertility problems, and sterility.

  Clearly, more independent, long term studies are warranted. Until GMOs are proven unequivocally safe, they should be labeled so consumers can avoid them if they choose.

 • Ishtar

  De tragische Paradox is dat types als Fresco onder haar vlag als hoogleraar duurzaamheid, juist helemaal niets zinnigs betekend heeft voor de planeet.
  Alles wat zij zegt is voorspelbaar en kan iedereen verzinnen.
  Nada visie, nada kritische observatie.
  Lijkt me een mooie voorzitster voor de WUR.

 • zwarte raaf

  Ishtar: de kop van dit artikel is juist. Aan jouw reactie te zien speelt emotie inderdaad een grote rol.

 • bankivahoen

  Als door een wesp gestoken zo vol haat tegen Fresco! Ishtar @, waar ging het fout ?? Maak je niet zo druk , ook jij kunt de aarde niet vormen zoals jij wil.

 • Ishtar

  @Zwarte Raaf voedsel is emotie, voedsel leeft, het is geen mono mentale gevoelloze technische dimensie zoals Fresco voorstaat.
  Zij zal het nooit snappen.
  meer en meer mesnen nemen haar al niet meer serieus.
  Tragisch in wezen, immers ze kon verschil maken.
  Maar om de een of andere reden komt het er maar nooit uit.
  Standaard redenatie en propaganda van Fresco.
  @binkivahoen, it's all about consciousness not about Fresco's ratrace too the bottom reality.

 • johannetje

  Fresco is niet verrot, ik heb met haar gepraat, ze weet wel degelijk waar ze het over heeft.

 • denker123

  Stoppen met biobrandstoffen en G.M.O rassen,dan is er genoeg en gezond voedsel op de wereld.

 • northwest

  Aan al jullie betweters, er is altijd nog lanbouwgrond te koop. Waarom gaan jullie niet zelf boeren en de wereld 'verbeteren'. Er bestaat geen bevolkingsgroep die zoveel gepest en bekritiseerd wordt als de landbouw. Jullie moeten maar flink door mekkeren zo werken Jullie zelf mee aan mega akkerbouw en veehouderij bedrijven. Zien jullie dan niet dat er steeds minder animo is om nog boer te worden. Hier in Noord Americe (Canada/US) maakt men zich gelukkig niet druk over GMO's. luister maar eens naar deze boer (<>)

 • Ishtar

  @Johannes proef op de som dan.
  Fresco is hoogleraar duurzaamheid.
  Waar is haar opinie en visie over schaliegas?
  Vraag het haar even, wil je?
  Zij zou juist daar in een begin fase door haar 'specialistische' kennis het Nederlandse volk met informatie en visie kunnen voorzien.
  Immers zij adviseerd vaker beleidsmakers en als hoogleraar duurzaamheid, en zou je een frontlinie opinie van haar verwachten.
  Ze wacht met schaliegas heel lang tot alle posities duidelijk zijn en wedden dan komt er een onsamnenhangend opinie over schaliegas.
  Wat heel voorspelbaar is in wat ze zal gaan schrijven.
  Ze heeft idd veel kennis opgedaan door misschien veel boeken te lezen, maar ze kan geen verbanden trekken en al helemaal niet kritisch observeren.
  Hoe kan je in godsnaam hoogleraar duurzaamheid zijn dan?
  Die positie geeft verwachtingspatronen lijkt me zo.....

 • alco1

  @isthar. Je hebt mensen zoals jij die geen verantwoordelijkheden kennen en die dus in feite alles maar kunnen roepen. Je hebt ook mensen die wel verantwoordelijkheid kennen en dus zomaar niet iets kunnen roepen. Dat Fresco daar nog niets over zegt, zegt mij dat ze daar zelf ook nog geen goed beeld van hebben. Ikzelf heb er ook geen mening over, want ik heb de kennis niet. Als ik jouw reacties lees heb jij ook geen kennis van zaken, want je zegt niets inhoudelijks, dus ben je maar gewoon een meeloper.

 • jaapjo

  @ 12 wordt ze daar dan niet voor betaald of past het niet bij haar functie of is het wat anders?

 • Mozes

  Een verantwoorde mening vormen over schaliegas vereist geologische kennis van hoog niveau. Dit is een totaal ander vakgebied als voedselvoorziening waar Louise Fresco deskundig in is. Louise Fresco aanspreken op het vraagstuk over schaliegas is dan ook belachelijk.

 • alco1

  @Jaapjo. Ik denk niet dat er van een functie sprake is en als dat er wel zal zijn ,zal het wel van de één of de andere afbraak club wezen.

 • ed12345

  zoals al eerder vermeld zijn in N America de ha opbrengsten vooral in mais door de GMO vooral door de Bt rassen enorm gestegen Mais suikerbieten soya en katoen zijn hier voor het grootste percentage GMO .In het begin was er veel weerstand tegen bij de boeren nu niet meer .Sinds ik weet dat de eiwitten van gewone en GMO gewassen verschillen heb ik toch mijn bedenksels ,maar heb niet de opleiding of de kunde hierover te oordelen
  Om me Fresco nu al een publieke mening over schalie gas af te dwingen is uiteraard veel te vroeg

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.