Home

Nieuws

EU sluit handelsdeal met Singapore

Brussel - De EU en Singapore zijn het eens over de tekst voor een nieuw vrijhandelsverdrag, dat eind 2014 in werking kan treden. Volgens de Europese Commissie staat in het 1.000 pagina’s tellende akkoord dat de EU vrijwel alle importtarieven zal schrappen in de komende 5 jaar. Andersom zal het liberale Singapore de laatste paar importbeperkingen, bijvoorbeeld voor bier, schrappen en meer ruimte bieden aan vlees en zuivel uit de EU.

Zonder specifiek te zijn, zegt de Europese Commissie dat “bepaalde producten” uit de zuivelsector en vleessector in de EU kunnen profiteren van de afspraken, zij het misschien niet zozeer vanwege lage tarieven. Singapore neemt volgens de afspraken de Europese bescherming van streekproducten zoals Parmaham of Goudse kaas meer ter harte, wat belangrijk is omdat het land door haar positie als doorvoerhaven tot de grootste afnemers van erkende streekproducten buiten de EU behoort.
Singapore zal voortaan de export van vlees faciliteren op basis van een evaluatie van de systemen voor certificering en controle en niet op basis van controle bij individuele bedrijven. Voor de export van vlees vanuit Nederland is in Azië Hongkong als poort naar China wel aanzienlijk belangrijker. Voor de bierbranche betekent de deal dat het op meer gelijke voet kan concurreren met brouwers uit bijvoorbeeld Japan, dat al eerder een verdrag met Singapore sloot.
Singapore is een stadstaat met slechts 5,3 miljoen inwoners, maar de inwoners laten zich qua rijkdom vergelijken met Noorwegen. De handel tussen de EU en Singapore vertegenwoordigt een waarde van circa 80 miljard euro per jaar, waarmee Singapore de belangrijkste handelspartner in Zuidoost-Azië is. Singapore is een belangrijke logistieke “hub” en handelsplaats voor producten uit de hele regio, van olie uit Brunei en Maleisië tot palmolie uit Indonesië.
Het is bovendien de eerste vrijhandelsdeal die de EU met een land in Zuidoost-Azië sluit en Brussel hoopt dat de deal wellicht omringende landen als Maleisië en Thailand noopt tot een deal.

Of registreer je om te kunnen reageren.