Home

Nieuws 2152 x bekeken

EU-rechter bevraagt Nederland kritisch over korting toeslagrecht

Luxemburg - Nederland is kritisch bevraagd over toepassing van de 20-procentskorting op de toeslagrechten. Rechters van het Europese Hof van Justitie willen van Nederland het naadje van de kous weten als het gaat om de vraag wanneer Dienst Regelingen oordeelt dat er sprake is van opzet bij het niet naleven van de randvoorwaarden.

Aanleiding is een zaak die is aangespannen door melkveehouder Arie van der Ham, die met een korting werd geconfronteerd als gevolg van een overtreding door een loonwerker bij het emissiearm uitrijden van mest op zijn grasland. De Nederlandse strafrechter oordeelde dat de loonwerker weliswaar een fout had gemaakt, maar dat daarbij geen sprake was van opzet in strafrechtelijke zin.

Dienst Regelingen houdt bij de beoordeling van de korting op de toeslagrechter in dit geval echter wel vast aan opzet door de boer. Een van de rechters vroeg het ministerie of een fout, die het gevolg is van een per ongeluk gedane bediening van een machine door een loonwerker, de eigenaar van de grond ook zo zwaar zou worden aangerekend.

Adviseur Kees Blokland, die de veehouder bijstaat, zegt dat de kritische houding van de rechters hem optimistisch stemt, al wil hij daar geen enkele conclusie uit trekken. "Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat rechters kritisch zijn en toch een uitspraak doen in het nadeel van de boer."

Tijdens de zitting kwam een pijnlijke vergissing van het ministerie aan het licht. De jurist van het rijk ging uit van de regelgeving op 24 juni 2010, terwijl het ging om een overtreding in 2009. "Ik heb de hoop uitgesproken dat het ministerie meer clementie heeft met de ambtenaar die deze fout maakte, dan ze heeft met de boeren", zegt Blokland.

De advocaat-generaal van het Europese Hof zal eind oktober een advies uitbrengen in deze zaak. Het hof zal enkele maanden later uitspraak doen. De uitspraak van de Europese rechter zal vervolgens door de Nederlandse rechter worden betrokken bij de afhandeling van Van der Hams zaak in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.