Home

Nieuws 401 x bekeken

EU heeft voldoende gas, verdeling moet beter

Groningen - In de EU is voldoende aardgas voor leveringszekerheid, maar door een onvoldoende ontwikkelde interne markt wordt de leveringszekerheid ondermijnt. Dat is een van de conclusies uit onderzoek van Tim Boersma waarop hij op 23 september promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In de afgelopen jaren heeft Rusland als gevolg van conflicten met zijn buurlanden Oekraïne en Wit-Rusland een paar keer de gaskraan dichtgedraaid waardoor ook de aanvoer naar Europa stokte. Om deze problemen in de toekomst te voorkomen is een betere samenwerking tussen de lidstaten en meer toezicht vanuit Brussel vereist volgens Boersma. Kijken naar alleen de risico’s van de afhankelijkheid van Rusland is te eenzijdig. Er is in de komende decennia voldoende gas binnen de EU, alleen kan het niet altijd stromen naar waar het nodig is. Volgens Boersma is de Europese gasmarkt nog te veel nationaal georganiseerd, vooral als het gaat om infrastructuur en regulering. Om de markt goed te laten functioneren zou in de periode tot 2020 naar schatting 70 miljard euro geïnvesteerd moeten worden in infrastructuur.

De casus schaliegas toont volgens Boersma ook aan dat energie nog een nationale aangelegenheid is. In Europa ligt daarbij de focus vooral op voorloper Polen. Maar ondanks enthousiasme van de overheid blijft ook daar de schaliegaswinning hoogst onzeker. De EU stelt zich neutraal op in tegenstelling tot de VS waar de federale overheid een actieve rol speelt, onder meer door bijdragen aan onderzoek en het coulant omgaan met milieutoezicht. Maar ook in de VS beslissen uiteindelijk de staten of winning mag plaatsvinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.