Home

Nieuws 1338 x bekeken 1 reactie

EP en lidstaten ruziën nog over afronding GLB

Straatsburg/Vilnius – De 28 EU-landbouwministers en het Europees Parlement (EP) twisten nog altijd over de afronding van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Minder dan vier maanden voor de beoogde ingangsdatum moet nog overeenstemming worden bereikt op een aantal belangrijke punten.

Dat concludeert nieuwswebsite Agra Europe op basis van bronnen bij beide partijen. De landbouwministers waren de afgelopen dagen bijeen in de Litouwse hoofdstad Vilnius voor een informele vergadering over de toekomst van familiebedrijven. In de marge werd ook gesproken over de laatste openstaande GLB-punten. Tegelijkertijd spraken de sleutelfiguren uit het EP met elkaar in Straatsburg.

Onenigheid bestaat er nog over het verschuiven van geld tussen de twee pijlers, de herverdeling van de toeslagen over de lidstaten en het beperken van de hoogste subsidies. Over alle drie de onderwerpen willen de landbouwministers niet afwijken van de eerder door de regeringsleiders gemaakte afspraken in het kader van de nieuwe meerjarenbegroting. Het EP beschouwt dat als een schoffering van het Verdrag van Lissabon, waarin staat dat het parlement medebeslissingsrecht heeft.

Eén reactie

  • abtje

    Het Verdag van Lissabon? Dat is toch het Verraad van Lissabon? Nederland zegt Nee, Balkie zegt Ja...

Of registreer je om te kunnen reageren.