Home

Nieuws 937 x bekeken 2 reacties

Duurzame zeewierproductie op Noordzee realistisch

Den Haag – Het verplaatsen van agrarische productie naar zee kan mondiale milieuvraagstukken oplossen. Zeewier geteeld in de Noordzee levert potentieel nieuwe biomassastromen.

Dat concluderen wetenschappers van Wageningen UR in het rapport ‘A Triple P review of the feasibility of sustainable offshore seaweed production in the North Sea’.
Volgens de onderzoekers kunnen suikers en eiwitten uit zeewier een alternatief zijn voor soja en vismeel. Het gebruik van zeewier voor de productie van chemicaliën en biobrandstoffen is volgens de rapporteurs een klimaatvriendelijk alternatief voor fossiele grondstoffen. Biobrandstoffen zijn nu omstreden omdat ze nog altijd olie bevatten en verder bestaan uit voedselgewassen, waardoor de prijs van voedsel wordt opgedreven.
Vanuit winstoogmerk is zeewier voornamelijk aantrekkelijk als bron van hoogwaardige stoffen als Omega-3-vetzuren, als bestanddeel van diervoeding  en als basisstof voor chemische substanties. Door  verschillende toepassingen slim te combineren en door bioraffinage kan de waarde van zeewier worden verhoogd, aldus het rapport.
De verplaatsing van productie naar zee, verkleint de competitie over landgebruik, het uitputten van bodemvoedingsstoffen en neemt ontbossing af. Circa 70 procent van de aarde bestaat uit oceanen en zeeën, wat wijst op een groot potentieel. Op het moment wordt zeewier met name in China geproduceerd. Het onderzoeksteam beveelt aan zeewier op duurzame wijze in de Noordzee te produceren.
Om dit te realiseren moet wetgeving worden vereenvoudigd en moeten verschillende disciplines elkaar vinden, aldus de onderzoekers, van plantwetenschap tot maritieme techniek en van sociale wetenschap tot de veevoerbranche.

Laatste reacties

  • bnieuwen

    Lekker eten voor zeekoeien!

  • colorgrower

    Duurt nog even global warming voor de manatee's of zeekoeien gaan verhuizen naar de noordzee.

Of registreer je om te kunnen reageren.