Home

Nieuws 11 reacties

'Door hoge werkdruk geen goed toezicht NVWA'

Zoetermeer - Door de hoge werkdruk is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet meer in staat goed toezicht te houden op voedselveiligheid en dierenwelzijn. Consumenten lopen daardoor onnodig risico, zeggen NVWA-medewerkers in een zaterdag gepubliceerd onderzoek van vakbond Abvakabo FNV.

Eerder op de dag verscheen al een rapport waaruit bleek dat de autoriteit door bezuinigingen de afgelopen jaren ernstig verzwakt is. Volgens onder anderen ex-VWA-leidinggevenden, oud-ministers en voedselexperts is de NVWA in 10 jaar tijd "uitgebeend, wegverdund en kapotbezuinigd''.

De medewerkers in het Abvakabo-onderzoek herkennen dat beeld. Bijna 60 procent van de ondervraagden vindt de werkdruk (te) hoog. Van hen zegt 9 op de 10 dat inspecties daardoor te kort schieten: mensen en dieren lopen risico's die door de hoge werkdruk niet kunnen worden opgepakt.

Volgens het personeel wordt te weinig gecontroleerd of bedrijven wel op de juiste manier diergeneesmiddelen, hormonen, bestrijdings- en ontsmettingsmiddelen gebruiken. Abvakabo-bestuurder Mieke van Vliet: "Ook de manier van toezicht houden wordt bekritiseerd. De politiek heeft eerder besloten dat bedrijven zelf inspecties mogen organiseren.'' Zo keurt de slager letterlijk zijn eigen vlees, waarbij gemaakte afspraken niet zouden worden nageleefd.

Een woordvoerder van staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw liet eerder zaterdag al weten dat het ministerie bovenop de zaak zit. "De NVWA heeft de opdracht gekregen de capaciteit structureel op orde te krijgen, de handhavingscultuur aan te pakken en de effectiviteit van het toezicht te verbeteren.''

Dijksma zegt zelf in het KRO-programma Brandpunt: "Het is niet voor niks dat we ook hebben besloten om voor de komende jaren een deel van de bezuinigingen terug te draaien.''

De NVWA wilde zelf niet ingaan op het onderzoek van Abvakabo.

Laatste reacties

 • Herbert

  Tik onder de gordel van de Abvakabo/FNV! Laat die mensen van de NVWA eens harder werken!! En let vooral meer op een rokende Hans Teeuwen op tv....

 • gjh

  wat een lul verhaal ze weten niet wat werken is en het word tijd dat ze wat nuttig werk gaan doen die mensen kan en wil je niet serius nemen !!!

 • BoB de Bakker

  Het word tijd dat de NVWA prioriteiten gaat stellen en zich niet bezighoud met onbenullige controles. Maar aan het eind van het jaar moeten de aantallen processen verbaal gehaald worden en waar kan je dat het snelste doen? juist!

 • Mels

  De boetes op overtredingen zijn waarschijnlijk zodanig laag dat t loont om te sjoemelen.......NVWA zou zichzelf het een stuk makkelijker kunnen maken......

 • tonneke

  sjoemelen gebeurt overal elke tak waar je werkt,maar bij de landbouw worden ze harder gestraft dan ergens anders.
  werk druk is bij het nvwa niet hoog,want bij de slachterijen staan ze alleen hun dag vol te maken met een dik loon.
  en op de weg als ze een vrachtwagen aan houden gaan ze daarna pauze pakken met een diner.
  en dan zeggen ze DE DRUK LIGT HOOG bij het NVWA.

 • gjh

  bij mensen die niets kunnen ligt de werkdruk al snel hoog

 • wmeulemanjr1

  als je bij de NVWA werkt moet je dit blijven zeggen als je baan op de 'tocht' komt te staan. volgens mij doet iedereen in de 'hele keten' zijn best. z'on verhaal vind ik weer echt een steek onder water!!!

 • Limo is in

  Wat een stompzinnige reacties hier. De politiek heeft er allang voor gezorgd dat de inspecteurs worden afgerekend op het aantal controles, niet op de kwaliteit hiervan of het aantal boetes. Boetes kosten alleen maar extra tijd.

 • Limo is in

  Voordat ik op mijn vorige reactie allerlei opmerkingen krijg: Enkele weken geleden heb ik 2 inspecteurs een hele dag op m'n bedrijf gehad voor een premiecontrole. Dat kost waarschijnlijk ook nog geld vanwege wat oorflappen die er niet in zaten bij de koeien en geiten van de kinderen die niet van die gele dingen in de oren hadden. Dat is mijn fout, ik wist ervan. Als je met die mensen in gesprek gaat dan hoor je nog eens wat. Ze geven zelf aan dat hun vakmanschap de laatste jaren afbrokkelt door reorganisaties. Aan het eind van de dag gingen ze weg met controle op GLB-premie, I&R rund en geit, mest en een of andere klimaatcontrole. 4! controles dus. Ze geven zelf aan dat het geen diepgaande controles meer zijn. Ze willen wel maar ze hebben er de tijd niet meer voor omdat ze vanalles moeten doen. Toch vond ik dat ze goede gesprekspartners waren en begaan met de sector. Dat hoeft niet iedereen met me eens te zijn, maar zo zie ik het.

 • agratax2

  Laten we eens uitgaan van het feit dat er voldoende menskracht bij komt om alle benodigde inspecties door NVWA correct en zonder stress te laten uitvoeren, zou dan de 'finciele winst' behaalt door de Vrije Wereld Markt niet teniet worden gedaan door de extra kosten op controle? laten we eerst eens kijken waardoor de stress ontstaat en dan besluiten hoe we dat probleem aan pakken. Zou het niet eens tijd worden onze kijk op Vrije Wereld Handel te herzien? Ik was afgelopen week op Schokland en wat las ik daar tot mijn verbijdtering ' De overstromingen waren mede veroorzaakt door de paalworm die de waterwerken had verzwakt'. Volgende quote ' De paalworm is meegelift met VOC schepen die uit Oost Azie kwamen'. We hebben op dit front (import exoten) dus geen barst geleerd door de eeuwen heen en importeren nog steeds exoten die onze gezondheid bedreigen of onze waterwerken verzwakken of onze landbouwhuisdieren bedreigen. Dit alles voor een paar luizige centen die de zgn. Economische Groei mogelijk maken.

 • W Geverink

  Bij jullie werkt het hetzelfde als hier in Canada. Bij bezuinigingen wordt een deel van het personeel op de werkvloer ontslagen. De overgebleven mensen moeten alle werk doen wat voor de tijd ook gebeurde en worden bedolven onder papierwerk van bovenaf van mensen die werkelijk niet te veel uitvreten, geen idee hebben wat er op de werkvloer gebeurd en omwille van hun baan 'druk' willen lijken. Het probleem is dat bij bezuiniginfen het teveel aan duurbetaalde kapiteins blijft zitten en er matrozen voor ontslagen worden.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.