Home

Nieuws 5 reacties

Dijksma vraagt aandacht voor biologisch uitgangsmateriaal

Den Haag - De Europese Unie moet meer aandacht besteden aan ontwikkeling en gebruik van biologisch uitgangsmateriaal. Dat stelt staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer.

Uitgangspunt van EU-regelgeving is nu al dat voor biologische productie producenten biologisch uitgangsmateriaal gebruiken. Maar dat is niet altijd beschikbaar. Dijksma wil daarom dat bij de herziening van de Europese biologische verordeningen, in de loop van volgend jaar, aandacht wordt besteed aan het gebruik van biologisch uitgangsmateriaal en het stimuleren van de ontwikkeling daarvan.

In de brief gaat de staatssecretaris ook in op plannen van de Europese Commissie voor financiële compensatie bij de vernietiging van plantmateriaal. Brussel wil bij wijze van cofinanciering geld ter beschikking stellen indien als gevolg van ziekte planten moeten worden vernietigd. Criterium daarbij is dat het om een zogeheten prioritair gewas gaat. Het is echter nog niet duidelijke welke gewassen als prioritair gelden, waardoor ook de effecten voor de Nederlandse land- en tuinbouw ongewis zijn.

Dijksma zegt in principe de lijn van de Commissie te steunen, maar wel eerst duidelijkheid op dit punt te willen krijgen voordat zij haar definitieve inzet bepaalt.

Laatste reacties

 • John Claessens

  Alweer een geld verslindend project . Hier ga je geen wereld bevolking mee voeden in 2050 . Hogere producties , meer kg per ha..Steek daar energie in .

 • w v gemert

  100% biologisch kan dus niet volgens de staatsecretaris, dan de regels maar aanpassen i.p.v. te erkennen dat biologisch op grote schaal onmogelijk is . Het gedeeltelijke biologische is alleen weggelegd voor de grotere portemonnee/de bovenmodale verdiener, en dat voor een P.v.d.A. bewindsvrouw, kan u het nog volgen?????

 • l coumans

  SHARON zet m op.

 • jordi 1455

  oneerlijke concurrentie, dijksma heeft vast steekpenningen ontvangen van de biologische boeren en gangbare landbouw verachters/haters.

 • trekker123

  Prioritair gewas. Als het kindje maar een naam heeft. Subsidie subsidie subsidie. Biologische landbouw, niks mis mee, maar het kan blijkbaar ook de eigen broek niet ophouden. En in het theoretische geval we ons er volledig afhankelijk van maken dus geen eten op de plank. Althans niet voor iedereen. Die 10 procenten rijksten der aarde inclusief onze politieke leiders (?) zullen zich vast wel redden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.