Home

Nieuws 3205 x bekeken 22 reactieslaatste update:6 sep 2013

Vion voelt zich onterecht bejegend

Eindhoven - Vleesbedrijf Vion ontkent de beschuldigingen van het Vara-programma Zembla. Dat beticht Vion ervan te frauderen met het Beter Leven-stervlees dat het bedrijf onder meer levert aan Albert Heijn.

Het programma werd donderdagavond uitgezonden. In het programma uiten enkele anonieme werknemers van Vion de beschuldiging dat varkensvlees met het Beter Leven kenmerk wordt vermengd met gewoon varkensvlees en als Beter Leven vlees op de markt wordt gebracht. Vion zou controles en audits frustreren en verder een intimidatiecultuur hebben richting werknemers. Communicatiedirecteur Marc van der Lee van Vion stelt dat er geen economische noodzaak is om op deze manier te frauderen. "We produceren meer één ster vlees dan waar vraag naar is. Het gaat om ongeveer een miljoen varkens op jaarbasis." Van der Lee wijst er verder op dat er binnen Vion een klokkenluidersregeling is waar werknemers anoniem zaken kenbaar kunnen maken. Daar zijn geen meldingen gedaan. Van der Lee zegt verder geen nadere informatie van Zembla te hebben gekregen ondanks herhaaldelijke verzoeken. "We voelen ons in de hoek gezet. We kunnen ons niet verdedigen omdat we de nodige informatie niet hebben." Van der Lee zegt alle opties richting Zembla open te houden, mocht blijken dat de beschuldigingen niet hard te maken zijn. Zembla op zijn beurt zegt zijn bronnen te willen beschermen.

De Dierenbescherming is boos, geschokt en verontrust over de beschuldigingen. Als zou blijken dat de beschuldigingen kloppen, vindt de Dierenbescherming het een zaak voor justitie. De Dierenbescherming heeft de laatste weken extra controles uit laten voeren bij Vion. "Er is niets onregelmatigs aangetoond", aldus woordvoerder Niels Dorland.

Een woordvoerder van Albert Heijn meldt geschrokken te zijn van de aantijgingen. "We zullen de uitzending bekijken en dan onze koers bepalen. Het moet niet bij beweringen blijven. De zaak moet tot de bodem worden uitgezocht. Dan zullen we kijken wat er nodig is aan acties. Onze klanten moeten kunnen vertrouwen dat ze krijgen wat ze kopen."

John Klijn van FNV-bondgenoten acht vermenging van gangbaar en stervlees wel degelijk mogelijk. Hij wijst er op dat de productie van stervlees destijds is overgebracht van Druten, dat geheel was ingericht voor het stervlees, naar Boxtel, waar ook gangbaar vlees wordt verwerkt. De kans dat er dan wat wordt vermengd is gewoon veel groter al was het maar om een logistiek probleempje snel op te lossen. Van der Lee wijst er op dat kanaliseren en automatiseren van dat proces en de borging voor Vion dagelijkse praktijk is. "We borgen het aan alle kanten. Er is niets mis en we hebben niets te verbergen."

Laatste reacties

 • kk

  Als dit klopt is dit zeer schadelijk voor de sector en moeten de verantwoordelijken gestraft worden.
  Echter wanneer dit niet klopt en Vion niks verkeerd gedaan heeft moeten de verantwoordelijke die dit bericht naar buiten gebracht hebben ook gestraft worden.
  De schade die zei de sector bewust hebben toe gebracht verhalen op deze mensen, en Zembla die hier mee willen scoren.

 • Gullef

  Achja, als de vleesvarkens duur zijn krijg je altijd van dit soort schandalen, net of de slachterijen dit over zichzelf zeggen om die prijs maar te kunnen laten zakken.

 • Sjaak

  'De Dierenbescherming heeft de laatste weken naar aanleiding van de op handen zijnde onthullingen van Zembla extra controles uit laten voeren bij Vion. 'Er is niets onregelmatigs aangetoond', aldus Dorland.'

  Beetje tegenstrijdig...
  Zijn ze dan daadwerkelijk boos, geschokt en verontrust of is dit journalstieke stemmingmakerij..?

 • Mozes

  Als er geen enkel bewijs of zelfs maar aanwijzing is moet worden onderzocht of Zembla strafrechtelijk kan worden vervolgt.

 • alco1

  Dat zou toch het LTO als belangen behartiger moeten doen.

 • driepint

  Volgens mij wordt de uitzending vanavond pas uitgezonden?!?

 • aarthamstra1

  Goed plan Mozes ,Getuigen verhoren van het personeel.

 • agratax2

  Hoe dit zaakje afloopt de schade is toegebracht aan de vleessector. Misschien wel in de hele certificeringswereld. Hoe meer certificaten hoe meer kans op schuiven met het product om via dit geschuif iets meer te pakken van de markt door certificaten verziekt.

 • c.putten

  wat een flutuitzending ,zonde van mijn tijd

 • diederik-nijenhuis

  Vion reorganiseert, niet iedereen is zeker van zijn baan:-) genoeg redenen voor anonieme aantijgingen.....

 • VET010

  Onbegrijpelijk, de keurmeesters hebben deze karkassen zelf goed gekeurd, dus hebben zijn nu geen recht van spreken meer, en ja een slachthuis is niet voor doetjes, ik ben er nog nooit bang geweest!

 • w v gemert

  Uitzending bekeken, schandalig wat Zembla uitzend, alles anoniem, geen bewijs, extra onderzoeken recentelijk van Dierenbescherming zijn goed, Nvwa heeft dagelijks continu toezicht en geen afkeurende reportages. Als ondernemer kan je jezelf tegen deze machtige VARA niet verdedigen, het is niet voor het eerst dat de VARA een ondernemer afmaakt . Persvrijheid is een groot goed daar moet de VARA zich van bewust zijn en dat ontbreekt m.i. De dieren bescherming huilt mee met de wolven.

 • koestal

  Zembla,bla bla ,niks liever dan tegen de agrarische sector aantrappen en zelf weer kijkers trekken

 • VET010

  eigenlijk hebben de keurmeesters hun werk niet gedaan, je kunt ze ontslaan, maar nee hier in NL wordt het slachthuis gestraft

 • Mtstermors1

  Met al dit gezeur zakt de prijs wel weer van de vleesvarkens.
  Het ging net zo lekker.
  Wie is de gebeten hond de varkenshouder.

 • Mtstermors1

  Met al dit gezeur zakt de prijs wel weer van de vleesvarkens.
  Het ging net zo lekker.
  Wie is de gebeten hond de varkenshouder.

 • jaapjo

  Tja,je hoort nooit misstanden in groente en fruit hé,mandarijnen met pitten ofzo,of verlepte slabladeren

 • Marco22

  Reportage kan zo de prullebak in. Er is er geeneen die met zijn naam en kop voor de camera wil. Niemand. Nou dan weet je als programmamaker dat je geen poot hebt om op te staan en dat je bewust de boel aan het opstoken bent. Er kan nog wel een paar miljoen af bij het NPO

 • bankivahoen

  Goedkoop ranzig programma gister was Zembla. Lijkt me meer iets voor bij de commerciele pulpzenders als SBS. Altijd weer die Oost-Europeanen die niet in beeld durven, hun stem is verdraaid zodat het lijkt alsof iemand anders de tekst brengt ! Niveau nul.

 • W Geverink

  Nou ja goedkoop? Tuurlijk er wilde er geen een met de kop op de kamera. Veel van de beweringen die gedaan werden gingen over volledig legale praktijken. Bedorven vlees verkopen kan natuurlijk niet. Dit geval schreeuwd het echter uit dat de controle op het slachten en verwerken van vlees onder de taken van de overheid valt. Het is belachelijk dat controles worden gedaan door een 'onafhankelijke!?' organisatie waarvan de topmannen van Vion en van Drie in het bestuur zitten!!! Als er aangeknoeit wordt en de verantwoordelijke mensen durven de lijn niet stil te zetten omdat ze ontslagen zouden kunnen worden is te gek voor woorden.

 • varkenshouder1

  Albert Heijn en Plus zijn de afnemers van Beter Leven vlees. Waarom voeren beide bedrijven dan NIET het logo van BeterLeven. Na heel lang zoeken kun je het vinden op Iers rundvlees maar daar heb ik meer mijn twijfels over geloofwaardigheid dan het NL vlees. Beide supers verkopen in ieder geval het gross van het vlees niet onder de noemer van BeterLeven. Dat vindt ik een veel kwalijkere zaak dan wat Zembla beschuldigd zonder bewijs. Het bewijs ligt in de winkel en dat is geen BeterLeven vlees.

 • wimschaap

  vraag me af waren er wel 2 oudmedewerkens aanwezig van vion

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.