Home

Nieuws

DSM haalt groeiverwachtingen niet

Heerlen – DSM haalt zijn winstverwachting, 1,4 miljard euro, niet. De winst blijft net onder de 1,35 miljard steken.

Het bedrijf heeft last van een wat lager dan verwachte groei in Azië, de Nederlandse crisisbelasting en ongunstige wisselkoersen. Dat maakte de onderneming donderdag bekend op de Capital Markets Day in Vaalsbroek, waarbij analisten worden bijgepraat over de prestaties en koers van het bedrijf.
Financieel-directeur Rolf-Dieter Schwalb maakte duidelijk dat DSM vooralsnog geen grote overnames wil doen. De onderneming ziet welkansen voor kleinere overnames. Ze beschikt over een 'oorlogskas' van circa 1 miljard euro, maar wil zich vooralsnog richten op de integratie van eerder overgenomen bedrijven en strategische joint-ventures, zoals met biobrandstoffenproducent Poet
Poet. Poet Poet, een bedrijf uit South Dakota, is de grootste ethanolproducent in de VS.

DSM en Poet verwachten vanaf begin 2014 in Iowa cellulose-biobrandstoffen te produceren uit onder meer maiskolven, bladeren en stengels. De fabriek krijgt in eerste instantie een productiecapaciteit van 95 miljoen liter per jaar, maar volgens de partners is de productie snel op te schalen naar het dubbele.
Het bedrijf spendeerde de laatste 3 jaar 2,8 miljard euro aan acquisities waarvan 2,4 miljard in het voedingssegment. DSM Nutrition produceert onder meer ingrediënten voor babyvoeding, voedingssupplementen, enzymen en premixen en speciaalvoer voor vee. Nieuwe acquisities moeten ook met name in dit segment worden gezocht, aldus DSM.
DSM is volgens bronnen van persbureau Bloomberg vergevorderd met de verkoop van de divisie die een grondstof voor nylon, caprolactam, maakt. De opbrengst zou circa 200 miljoen euro bedragen.

De verkoop is onderdeel van een strategische herbezinning. Het bedrijf vormde eerder zichzelf om van kolenbedrijf tot chemiereus en wil nu een bedrijf wil zijn voor 'levenswetenschappen' en hoogwaardige materialen. Van oude chemische onderdelen zoals ook de kunstmestdivisie, is de afgelopen jaren afscheid genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.