Home

Nieuws

Cono Kaasmakers eerste met duurzame palmpitmeel

Utrecht - Cono Kaasmakers heeft als eerste onderneming wereldwijd certificaten voor palmpitmeel gekocht. Deze certificaten garanderen dat het meel, afkomstig van palmvruchten, duurzaam geproduceerd is. Dat meldt ontwikkelingsorganisatie Solidaridad.

Palmpitmeel is een bijproduct van palmolie dat in Nederland wordt bijgemengd in het krachtvoer van koeien.
De certificaten zijn afkomstig van palmolieplantages in Maleisië, waar Solidaridad met de steun van het bedrijf, bekend van Beemster kaas, en producent van verzorgingsmiddelen Johnson & Johnson helpt een duurzame keten op te zetten. Palmolie is op dit moment de meest verhandelde plantaardige olie ter wereld, omdat de opbrengsten per hectare relatief hoog zijn. Vaak gaat de productie gepaard met ontbossing en het schenden van rechten van inheemse volkeren, aldus Solidaridad.
Volgens Marieke Leegwater van Solidaridad zet Cono Kaasmakers een bijzondere stap: “de aanschaf betekent een positieve impuls voor de duurzame productie van palmolie door producenten over de hele wereld. Het stimuleert boeren om duurzaam te produceren omdat de markt ze hiervoor beloont.”

Of registreer je om te kunnen reageren.