Home

Nieuws 2701 x bekeken 5 reacties

China wil 3 miljoen hectare kopen in Oekraïne

Kiev – Een Chinese onderneming koopt 100.000 hectare landbouwgrond in Oekraïne en wil het areaal in het Oost-Europese land in stappen uitbreiden naar 3 miljoen hectare.

Dat schrijft de South China Morning Post, een Engelstalige krant in Hongkong. Ter vergelijk: het Nederlandse agrarische areaal beslaat ongeveer 2,4 miljoen hectare.
Door de deal tussen het Chinese Xinjiang Production & Construction (XPCC) en KSG Agro zou Oekraïne in één klap de belangrijkste bestemming worden van Chinese agrarische investeringen in het buitenland. Gronddeals van Chinese bedrijven worden doorgaans gefaciliteerd met goedkope leningen van staatsbanken. Volgens de krant hadden Chinese bedrijven in 2009 circa 2 miljoen hectare landbouwgrond in het buitenland in handen.
China ziet in Oekraïne een strategische partner. Oekraïne kreeg in 2012 een zachte lening van 3 miljard dollar van China voor het kopen van Chinese landbouwmachines, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. China belooft in ruil voor de kredietlijn jaarlijks 3 miljoen ton mais tegen wereldmarktprijzen op een vastgesteld niveau te kopen.
China heeft meer dan 1,3 miljard inwoners maar beschikt over onvoldoende landbouwgrond en vers water om in de voedselproductie te voorzien.

Laatste reacties

 • agratax2

  Nu begrijp ik beter waarom de Chinezen zo'n haast hebben om een nieuwe Zijderoute dwars door Kazachstan aan te leggen. Hier is transport winst te behalen als ze van Europa naar West China willen van vele weken zo niet maanden. Als deze del doorgaat, zal er meer dan tarwe alleen naar China gaan, komt vlees en Zuivel ook in beeld met deze korte verbinding.

 • Marc Van Goey

  Dit klopt niet.
  Je kan nog steeds geen landbouwgrond kopen .
  Wel huurcontracten afsluiten.

 • ed12345

  Agratax ik zou graag weten wat jij van zo'n deal vind ,nu lees ik ook dat de chinezen hun akkerbouwers in Rusland willen laten boeren en natuurlijk de producten richting oost .Van Goey als je daar aanklopt als land met de nodige contanten ,waar de Oekraiene om zit te springen, en je praat over 3 miljoen ha dan liggen de kaarten anders geschud tegen over als je daar als individu of als bedrijf komt

 • christof conings

  Oei oei Marc de Hollanders weten het weer beter dan de Belgen die er ook zitten . Bij mijn weten kan je grond alleen illegaal met zwart geld op je naam krijgen maar niet kopen .

 • koestal

  De Chinezen hebben de landbouwgronden van half Afrika ook al gekocht en ook de viswateren rond Afrika gehuurd van de dictators ,daarom is er voedselnood in Afrika,daarom moet het westen weer voedsel sturen naar Afrika,zo is de cirkel weer rond,de dictators kopen voor het geld wapens om hun volk te onderdrukken

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.