Home

Nieuws 3 reacties

CBS: forse groei export agrarische producten

Den Haag – Nederland heeft in juli voor 4,65 miljard euro aan agrarische producten uitgevoerd, 9 procent meer dan een jaar geleden.

De handelsbalans verbeterde met 300 miljoen euro tot 1,67 miljard. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De agrarische sector is daarmee trekker van het Nederlandse exportsucces.
De sector is goed voor ongeveer de helft van het totale exportoverschot. De uitvoer binnen de EU lag in juli op 3,73 miljard euro, tegen 3,31 miljard een jaar eerder. Het CBS presenteert nog geen cijfers over specifieke landen maar de cijfers voor het eerste halfjaar van 2013 laten zien dat Duitsland de belangrijkste markt is gebleven en bovendien de Duitse vraag naar agrarische producten uit Nederland nog toeneemt.
In juli bleef de groei van de totale goederenexport beperkt tot 1,1 procent. Het CBS noemt dit “bescheiden groei”. De invoer nam 1,4 procent af. In juni was nog sprake van een toename van 1,2 procent. De waarde van de ingevoerde goederen kromp met 0,3 procent tot 32,1 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 3,4 miljard euro. Dat is 1 miljard euro meer dan in juli vorig jaar. De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor het feit dat juli 2013 een werkdag meer telt dan juli 2012.

Laatste reacties

 • bertes

  deze agrarische producten; zijn die door de Nederlandse boeren zelf geproduceerd, of is het vooral eerst import, en via veiling weer export. Holland is doorvoer land.
  en als je dan alleen de export opteld. en vergeet de import. dan kan het leuk lijken.

 • w v gemert

  Gelukkig hebben wij de agrarische sector nog.

 • ikkethuis

  In mijn ogen klopt dit artikel niet. Misschien dat de hoeveelheid aan agrarisch produkt wel stijgt/hetzelfde blijft, maar als ik om me heen kijk zie ik dat de bewerking ervan(toegevoegde waarde wat arbeids intensief is) steeds meer in het buitenland gebeurd, en dat maakt het produkt juist duurder.
  De agrarische waarde zou dan moeten zakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.