Home

Nieuws

Brussel waarschuwt voor handelsbarrières

Brussel - Wereldwijd moet harder worden opgetreden tegen het groeiende protectionisme van verscheidene overheden, om 'het fragiele herstel van de wereldeconomie' te beschermen. Daarvoor pleitte de Europese Commissie maandag.

Het aantal nieuw opgeworpen handelsbarrières kwam het afgelopen jaar uit op 150. In dezelfde periode werden er slechts 18 ontmanteld. Sinds oktober 2008 komt de teller van protectionistische maatregelen, waarbij overheden hun eigen markt en bedrijven beschermen tegen buitenlandse concurrenten, op zevenhonderd.

Vooral de opkomende landen als Argentinië, Brazilië, Rusland en China maken zich vaak schuldig aan het opwerpen van handelsbarrières, aldus de Europese Commissie.

De Nederlandse verladersorganisatie EVO herkent zich in de Brusselse waarschuwing. "Handelsbarrières, voorschriften en administratieve handelingen die niets met tarieven te maken hebben, zorgen voor onnodige vertragingen van de goederenstromen van Nederlandse handels- en productiebedrijven. Deze barrières remmen de groei van het bedrijfsleven en van onze economie'', stelt de organisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.