Home

Nieuws 2 reacties

Brouwen van bier neemt een vlucht

Rijswijk - Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2007 waren er in Nederland zo’n 70 grotere en kleinere brouwerijen. In 2013 waren dat er zo’n 105, stelt het CBS. Volgens bierkoepels Nederlandse Brouwers en het Klein Brouwerij Collectief (KBC) ligt dat aantal zelfs op 165.

"In een jaar tijd is het aantal brouwerijen zelfs met 42 toegenomen. Een forse stijging dus'', concluderen Nederlandse Brouwers.

De oorzaak is tweeledig, legt KBC-voorzitter Constant Keinemans uit. Allereerst is er veel meer vraag naar en aandacht voor speciaal bier. Ten tweede zijn mensen de laatste jaren steeds meer op zoek naar bieren uit de regio, net zoals dat gebeurt met bijvoorbeeld groenten en vlees. "Daarom besluiten veel mensen die bijvoorbeeld al voor de hobby aan het brouwen waren, professioneel te gaan. Ze zien de vraag groeien.''

"Er is veel ondernemerschap in de biersector'', beaamt Cees-Jan Adema van Nederlandse Brouwers. "Dat moeten we koesteren, want achter deze ondernemers schuilt vaak een enorme passie en liefde voor het product. Dat is essentieel om een nieuwe brouwerij te starten en het zakelijke avontuur succesvol te maken.''

"Ik verwacht dat de toename verder doorgaat'', zegt Keinemans. "Mensen zijn ernaar op zoek en dus gaan meer mensen brouwen.’’

Laatste reacties

  • zwarte raaf

    ten derde smaakt dat bier uit dat groene flesje niet.

  • abtje

    Dat is ook geen bier, of je nu Grolsch of Heineken bedoelt. Nederlanders drinken weinig bier en wat ze wel drinken en wat jij bedoelt is pils(ner).
    Dat is al een heel groot verschil. Dan nog een keer de grote hoeveelheden pilsner die ze zo snel produceren dat dit alleen chemisch gebeurt. En dan heb je je antwoord.

Of registreer je om te kunnen reageren.