Home

Nieuws 441 x bekeken

Brabants verbod schaliegas niet waterdicht

Den Bosch - De provincie Noord-Brabant heeft juridische mogelijkheden om schaliegaswinning te verbieden maar een verbod houdt geen stand als minister Henk Kamp (Economische Zaken) zijn doorzettingsmacht gebruikt.

SP-gedeputeerde Johan van den Hout schrijft dat donderdag aan Provinciale Staten die van de hele provincie een boorvrije zone willen maken.

“Het effect van een verbod is dat de minister de provincie nadrukkelijker terzijde moet schuiven naarmate het verbod explicieter is vastgelegd”, concludeert de gedeputeerde. Er kan volgens hem bijvoorbeeld een belangrijk politiek signaal worden gegeven door een specifiek verbod op schaliegaswinning op te nemen in de Provinciale Milieuverordening. Vermoedelijk beslissen Provinciale Staten volgende week vrijdag over een verbod.
De gemeente Boxtel maakt inmiddels bekend dat het vast zit aan een contract met Brabant Resources, een dochterbedrijf van mijnbouwbedrijf Cuadrilla. Volgens de huurovereenkomst mag de onderneming op bedrijventerrein De Vorst proefboringen doen naar schaliegas, mits er een vergunning is. Als minister Kamp een vergunning verleent om in Boxtel proefboringen te doen naar schaliegas, dan heeft Cuadrilla in ieder geval tot november 2014 om de boringen te verrichten, zonder dat de lokale overheid dat tegen kan houden. De gemeenteraad vergadert donderdagavond over de kwestie, waar ook bezorgde burgers aanwezig zullen zijn.

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer ontkende donderdag berichten dat zij definitief tegen proefboringen naar schaliegas is. ,,Op basis van de huidige informatie is de PvdA niet overtuigd om in te kunnen stemmen met boren naar schaliegas, maar eerst vindt nog een hoorzitting plaats en komt er een rapport naar de milieueffecten. Pas daarna zal de PvdA-fractie een definitief besluit nemen'', aldus een woordvoerster. De regeringspartij is al geruime tijd zeer kritisch over proefboringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.