Home

Nieuws 491 x bekeken

Bosnische landbouw dreigt honderden miljoenen mis te lopen

Sarajevo – Bosnië dreigt honderden miljoenen euro’s aan Europese landbouwsteun mis te lopen door interne politieke onenigheid.

Het betreft zogeheten IPA-fondsen die de EU verstrekt aan landen die toe willen treden tot de EU. Brussel eist dat de twee autonome regio’s, de Servische Republiek en een federatie van Bosnische Kroaten en moslims het eens worden over de verdeling van de gelden.
In de periode van 2006 tot en met 2013 ontving Bosnië 660 miljoen euro van de EU. Voor de periode van 2014 tot 2020 kan Bosnië normaliter rekenen op 75 tot 100 miljoen euro landbouwsteun per jaar. De EU heeft bovendien aangekondigd ook fondsen voor andere projecten in bijvoorbeeld de toeristische sector terug te trekken als Bosnië haar politieke problemen niet voor 1 oktober oplost.
De Servische Republiek is erg gericht op autonomie en weigert akkoord te gaan met een nationale strategie, omdat de centrale overheid in Sarajevo volgens haar de Servische inwoners van Bosnië als minderheid consequent benadeelt. Een tweede probleem is het gebrek aan politieke wil in Bosnië de grondwet aan te passen zodat etnische minderheden, zoals de Servische Bosniërs, zonder restricties kunnen deelnemen aan verkiezingen.  
Bosnië krijgt weliswaar geld van Brussel maar voldoet nog niet aan de voorwaarden om zelfs maar zich kandidaat te stellen voor lidmaatschap van de EU. Bosnië ligt achter bij andere voormalige delen van Joegoslavië. Slovenië is sinds 2004 lid van de EU. Kroatië verkreeg het lidmaatschap op 1 juli van dit jaar terwijl Servië, Montenegro en Macedonië officieel kandidaat zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.