Home

Nieuws 13 reacties

‘Boete Rabobank tussen 345 en 450 miljoen’

Utrecht - Rabobank Groep moet vanwege fraude met de geldmarktrente in Londen een boete betalen van tussen de 345 en 450 miljoen euro. De coöperatieve bank, met afstand de grootste financier van de Nederlandse land- en tuinbouw, komt mogelijk al volgende maand tot een schikking met toezichthouders. Dat heeft een bron dichtbij de onderhandelingen gezegd tegen persbureau Bloomberg.

De vermeende fraude betreft de Libor, een interbancair rentetarief dat net als de Euribor vaak wordt gehanteerd bij leningen. De bron stelt dat de bank waarschijnlijk uitkomt op een bedrag tussen de boete van Barclays, 290 miljoen pond, en de boete voor RBS, 612 miljoen dollar. Rabobank trof eerder een voorziening voor een eventuele boete maar wilde geen richting aangeven wat betreft het bedrag, wellicht omdat dit de positie van de bank in onderhandelingen verzwakt.
Eerder zei Rabobank dat de betaling vanwege de solide kredietwaardigheid van de bank geen effect zal hebben op de kredietverlening, waarbij ook benadrukt is dat kredietverlening aan de agrisector in binnen- en buitenland wordt gezien als een speerpunt. Rabobank is al jaren over de fraudezaak in overleg met de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission, het Amerikaanse ministerie van justitie en de Britse Financial Services Authority.
Rabobank zelf doet geen uitspraken over het proces. Voor Rabobank betekent de affaire mogelijk imagoschade. Rabobank kwam als enige Nederlandse bank vrij ongeschonden door de financiële crisis en behoudt internationaal een bijzonder sterke kredietwaardigheidsstatus, maar kwam de laatste tijd in het nieuws vanwege haar grote blootstelling aan de commerciële vastgoedmarkt en kredieten aan de noodlijdende binnenvaart, doping in haar wielrenploeg en ruzie in de top.

Laatste reacties

 • abtje

  De klanten betalen teveel rente en de bank krijgt een tik op de vinger en een boete.
  Verder blijven de klanten gewoon teveel rente betalen, alleen nu onder de naam toeslag (om de boete nogmaals te betalen).
  Wat een cooperatie...

 • drientje

  Atje, ik neem toch aan dat de veroorzakers zelf voor de boete opdraaien en dat ik als klant hiermee niet lastig gevallen wordt.

 • abtje

  Drientje, ze vallen je er niet mee lastig. De boete word betaald uit jouw teveel betaalde rente. En jij blijft braaf teveel rente betalen.

 • drientje

  Abtje, als dat zo is, ervaar ik dat wel degelijk als lastig vallen.

 • abtje

  Hoe denk je dan dat die boete betaald word? Die managers betalen er echt niks aan, nog geen cent. Hooguit voor de vorm een paar ontslagen, maar de rest blijft onveranderd. Ze hebben er allemaal met medeweten grof aan verdiend. klant betaalt wel, heeft geen keuze. Maar het is toch maar mooi een cooperatieve bank.
  Kijk nu maar eens naar de rente die je betaalt en wat de rente (Libor) doet.
  Je mag nu een extra opslag betalen omdat het anders te weinig oplevert.

 • abtje

  Zelfs Neelie Smit Kroes heeft vanuit Brussel de Rabobank vrij spel gegeven om haar klanten uit te melken met te hoge rentes.
  Toen de ABN/AMRO en de ING staatssteun moesten hebben om niet om te vallen mochten ze als voorwaarde de Rabobank niet meer beconcurreren met lagere rentes. Dus wat deed de rabo als brave coop bank? Braaf haar klanten nog meer rente laten betalen, want er was toch geen concurrentie meer.

 • abtje

  Nog sterker, de Rabobank kreeg SUBSIDIE uit Brussel om extra hypotheken te slijten bij duurzame boeren. Dan kreeg die boer zogenaamd extra rente korting bij een nieuwe hypotheek.
  Je hoeft mij niet te geloven, bel je relatiebeheerder bij je eigen bank maar eens op. Die mensen kunnen er welliswaar ook niets aan doen, maar weten wel dat het zo is.

 • jan1966

  Die Dirk Duijzer zal wel rondlopen met het schaamrood op de kaken, en laat ie die mooie duurzaamheidspraatjes in het vervolg ook maar voor zichzelf houden

 • Biggemans

  стояв drientje abtje і все ж не на губи, а великий реакції

 • sjang

  @Frons Merksplas: Ben het volledig met je eens, kon het zelf niet mooier zeggen.

 • john frijns

  raiffeisenbank

 • aarthamstra1

  WIe had er ook weer een grote bek over de DSB .Mijnheer Wijffels??? of toch meer verstand van EPO fietsen???? Dat is het idee. O ja de heer Wijffels heeft samen met de commissie list en bedrog de regering geadviceerd over de toekomst van de banken.

 • somporn

  Als het goed was moesten ze het geld van de boete terug betalen aan degene die veel te veel rente hebben betaald.
  Het geld van de boete gaat nu in een pot en daar ziet niemand iets van terug en wordt misschien wel opgemaakt door de `grote heren`

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.