Home

Nieuws

Bio-raffinage groene algen in Bretagne

Plouenan – In Plouenan in het Franse Bretagne is de eerste fabriek in gebruik gesteld voor de bio-raffinage van groene algen. De initiatiefnemers willen de ingezamelde algen verwerken tot ingrediënten en producten voor de voedingsindustrie en voor dier- en plantengezondheid.

Bretagne wordt al jaren geteisterd door een overvloed aan groene algen op de stranden waardoor die soms in het toeristische hoogseizoen gesloten moeten worden. De plaag wordt algemeen toegeschreven aan de watervervuiling door de in deze regio sterk aanwezige intensieve veehouderij.

In veel plaatsen worden de algen tegenwoordig bij elkaar geschraapt en gestort, maar daar kan met de fabriek in Plouenan een einde aan komen. De initiatiefnemers, vijf MKB-bedrijven uit de agrarische en chemische sector in samenwerking met een onderzoekscentrum, denken met hun project nieuwe markten aan te kunnen boren voor een product dat tot nu toe als een plaag wordt beschouwd. De overheid heeft voor het project in totaal voor 10,7 miljoen euro aan subsidie verleend.

Of registreer je om te kunnen reageren.