Home

Nieuws 1319 x bekeken 7 reacties

'Bijdrage veehouderij aan resistentie salmonella overschat'

De bijdrage van de veehouderij aan humane antibiotica-resistente salmonella-infecties werd mogelijk eerder overschat. Schots onderzoek naar het genoom laat zien dat salmonella-populaties in mensen en dieren, die naast elkaar leven, meer verschillend van elkaar zijn dan werd gedacht.

Een net gepubliceerde studie, uitgevoerd in Schotland, laat zien dat de veehouderij niet de belangrijkste bron is van antibiotica-resistente Salmonella typhimurium bij mensen. Dit concludeerden de onderzoekers uit een DNA-studie van meer dan 370 salmonella-monsters die de afgelopen 22 jaar in Schotland verzameld zijn.

Uit de genetische variatie van de bacterie en haar resistentiegenen bleek dat er verschillende bacteriepopulaties leven in naast elkaar levende mens- en dierpopulaties. Door het genoom (de volgorde en rangschikking van de genetische informatie) van salmonella bij mensen en dieren te vergelijken, hebben de onderzoekers belangrijke inzichten gekregen in de mogelijke bronnen en verspreiding van resistente infecties. De salmonella-bacterie bleef grotendeels binnen haar originele gastheerpopulatie en er waren meer verschillende combinaties van antibioticaresistentie bij de humane populatie.

De onderzoekers speculeren dat internationale reizen en geïmporteerde levensmiddelen belangrijke bronnen kunnen zijn van antibiotica-resistente stammen van salmonella.

Jolanda Mijs

Laatste reacties

 • porky 1

  dit soort onderzoeken zal thieme en volgelingen wel niet zo goed uitkomen dan kunnen ze de veehouderij niet meer in een kwaad daglicht zetten en moeten ze weer een nieuwe stok zoeken om mee te slaan

 • Mozes

  Fleur de Lille, wat vindt jij hiervan?

 • trijnie

  Overal hier heerst het THIEMEFOBIE waar het ook over gaat.

  Sorry hoor, maar ik vind dit soms ziekelijke vormen aannemen.

 • abtje

  Liever wat overschatten en later nuanceren dan andersom. Vergeet ook niet dat salmonella een omgevingsbacterie is. Kom je nooit vanaf. Hetzelfde als beweren dat huismijt alleen bij vieze mensen voorkomt, die zit ook overal. Alleen hoe schoner je werkt, des te minder last je er van hebt.
  @Trijnie. Is ook zo, maar voordat je oordeelt, verdiep je eens in de achterliggende oorzaak.

 • Fleur de lille

  @Mozes
  Dit is hoopvol nieuws.

 • Fleur de lille

  Ik mis wel de link naar de bron.

 • Fleur de lille

  Dit is minder goed nieuws, met bron.
  http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2013/9/Amerikaanse-gezondheidsspecialisten-wijzen-op-risicos-antibiotica-1369182W/

  De relatie tussen uitgereden varkensmest en MRSA bij mensen is nieuw.
  Ik ga er vanuit dat dit veterinaire MRSA is.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.