Home

Nieuws 891 x bekeken 2 reacties

Banken gaan meer lenen aan groene projecten

Den Haag - Banken gaan meer geld lenen aan duurzame energieprojecten, waar dat nu door technische onzekerheden over de investering of door kleinschaligheid van het project nog vaak spaak loopt.
Afspraken hierover staan in de 'Green Deal', die minister Henk Kamp (Economische Zaken) maandag ondertekent met de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, Chris Buijink. Ook het Beraad Groenfondsen tekent. De Green Deal voor banken vloeit voort uit het energieakkoord dat eerder deze maand door ruim 40 partijen werd gesloten.

Er komt een expertisecentrum dat geld en project dichterbij elkaar moet brengen. Dat moet belemmeringen voor duurzame investeringen weg nemen en oplossingen vinden voor duurzame projecten die weliswaar financierbaar zijn, maar toch vaak nog geen geld krijgen. Ook gaat het expertisecentrum de samenwerking tussen banken, duurzame investeerders en lagere overheden verbeteren om bijvoorbeeld trage vergunningsprojecten te versnellen.

De Green Deal wordt gesloten bij een innovatief tuinbouwbedrijf waar al succesvol met aardwarmte duurzame tomaten worden gekweekt.

Laatste reacties

  • agratax2

    Nu nog een overeenkomst dat alle voor Groene investeringen benodigde Hardware uit Nederland of omringende landen komt. Waarom moeten we met onze Green Deals landen in het Verre Oosten vervuilend laten produceren en ons groene geld laten incasseren? Waarom moet ale Green Deal ondedelen (turbine ondedelen, zonnepanelen) via CO2 uitstotende schepen hier heen vervoerd worden. Hoeze Schoon, Milieu neutraal?

  • Zuperboer

    @agratax1, dat zullen de banken er wel bij uitgehouden hebben, is toch veel te duur om hier te produceren, gaat ze veel te veel geld kosten. Ze willen wel goodwill verwerven, maar graag tegen lage kosten.
    Het is toch alleszeggend dat investeren in Groen op deze wijze moet worden afgedwongen en tevens onverantwoord. We zitten midden in een economische crisis en halen geld weg bij bv. de Landbouw die ten allen tijde een zekere voedselsituatie in Europa garandeert, waarna we vervolgens geld in ideologische doelen als Groene energie en natuurgebieden (80 000ha) gaan pompen. Het lijkt wel alsof we totaal van het padje af zijn in de Randstad. Gelukkig horen wij daar als doorsnee burgers(stemvee) niet bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.