Home

Nieuws 1894 x bekeken 46 reacties

Anders dieren tellen in Oostvaardersplassen

Den Haag – De diertellingen in de Oostvaardersplassen gaan voortaan alleen in het najaar vanuit helikopters. In het voorjaar en najaar wordt bovendien vanuit auto’s geteld.

Het is een van de aanpassingen in het beheer van grote grazers in het natuurgebied in Flevoland die staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) aankondigt in een brief aan de Tweede Kamer.

Anders tellen was nodig omdat de provincie Flevoland helikoptervluchten niet altijd toestond. Dijksma is ook in overleg met de gemeente Lelystad over meer beschuttingsmogelijkheden voor de dieren. Ze heeft daarbij voorgesteld om edelherten uit de Oostvaardersplassen ‘begeleid’ toe te laten in een deel van het nabijgelegen Hollandse Hout.

Over aanpassingen van het beheer inclusief beperking van het aantal dieren door afschot in de winterperiode wacht Dijksma een advies af van de beheeradviescommissie. In de winterperiode 2012-2013 zijn in totaal 1.489 Heckrunderen, konikpaarden en edelherten afgeschoten, dat is 86 procent van de totale waargenomen sterfte.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Wat kost dit de burger allemaal, heeft ons aller Alexander dat gisteren ook nog voorgedragen of heb ik het weer allemaal gemist....Dit circus lijkt wel belangrijker te zijn dan de reguliere landbouw, dat krijg je met zo'n mickey mouse regering.

 • LUCTOR

  Geld voor deze organisatie de mest wet niet doen ze ook mee aan derogatie zal wel niet kunnen ganzen eenden vallen onder staldieren 6000hect x de telling=? Hoe zou het gesteld zijn met het nitraat gehalte in het grondwater?Destructie wet? Indicatie en registratie meer dan 3 paarden vallen onder de mestwet kan zo nog wel even doorgaan.
  Schakel uw bedrijf om naar intensieve natuur en je hoeft aan geen enkele wet te voldoen.

 • daantje

  goed punt klompjan

 • trijnie

  Voor een klein land als de onze is dit toch wel een kostbaar onderzoek, want zo zie ik het. Een uitprobeersel . Ik wil wel een weten wat dit op jaarbasis kost.

 • Mels

  Trijnie,ik zou het een goede zaak vinden als jij en misschien meer mensen uit jou omgeving hiermee aan de gang gingen om volgens de wet openbaarheid van bestuur de kosten van deze onzin boven tafel te krijgen. Ik denk dat,zo leid ik het af in elk geval,jij wat ruimer in je tijd en misschien ook wel geduld, zit dan menigeen op deze site. Ook beschouw ik je als onpartijdig. Iets wat je van de meesten onder ons weer niet kunt zeggen ;-))

 • info36

  Als je dit leest besef je steeds meer hoe diep gestoord de Nederlandse overheid is. Droevig hoor.

 • info328

  dit heet nou natuurbeheer in nederland: veel te veel dieren in een afgesloten natuurgebied, te weinig voedsel in de winterperiode, en als je van de honger of ziekte's langzaam crepeert mag je als dier blij zijn als je op tijd wordt afgeschoten. (1489 stuks afgelopen jaar!)
  de veehouderij in nederland heeft het dierwelzijn veel beter voor elkaar dan Staatsbosbeheer

 • wmeulemanjr1

  Als boer ga je in de cel bij enige verwaarlozing van vee, bij natuurbeheer laat je ze eerst lijden en schiet ze dan lekker dood!! hoera, leve vrij natuurbeheer.

 • trijnie

  Mels, al zou ik willen, ik zou niet kunnen.
  Ik heb totaal geen verstand van die zaken. Ik heb tot nog toe gedaan wat ik kon doen en dat was WD tot 2 keer toe benaderen,natuurmonumenten, berichtjes op facebook en een aantal vriendinnen benadert over het reilen en zeilen in de Oostvaardersplassen.
  En ik zal dit blijven doen. Ik zou hooguit kunnen participeren, meehelpen, maar de echt wettelijke dingen ben ik niet in thuis.
  Dat kunnen jullie bedrijfsleiders beter, jullie krijgen dat vak denk ik in je opleiding mee.

 • trijnie

  Mels, eigenlijk zou het de gewoonste zaak van de wereld zijn als deze kosten openbaar zouden zijn, ik wil het er toch eens met mijn schoonzoon over hebben, die heeft een hbo opleiding en werkt in de diervoeders wereldwijd, die kan misschien wat handvatten aanreiken.

 • LUCTOR

  trijnie wettelijk behoren ze openbaar te zijn iedere subsidie ontvangende organisatie dient z,n jaar rapportage openbaar te maken,maar ben bang dat je daarin niet de werkelijke gemaakte kosten kunt achterhalen.
  Neem contact met ze op en ze kunnen je vertellen waar de stukken ter inzage liggen.

 • Romeijn

  Het is een beetje meten met twee maten. Moet je eens kijken wat buiten de OVP gebeurd. Neem alleen de reeën al:
  'De ree kwam in Nederland omstreeks 1875 buiten de Veluwe en Limburg in Nederland niet voor. De afgelopen vijftig jaar is het aantal reeën in ons land fors toegenomen. Deze toename is onder andere af te lezen uit het afschot, dat is gerelateerd aan het aantal reeën dat jaarlijks tijdens reeëntellingen wordt waargenomen. In 1960 werden ca. 4000 reeën geschoten, in 2005 waren dat er ruim 15.000. Recente voorjaarstellingen (april 2006) wijzen op een voorjaarsstand van minimaal 58.000 reeën.'
  Ook reeën zijn geen landbouwhuisdieren. De vrij levende reeën leven kunnen in tegenstelling tot de dieren in de afgesloten OVP wel een gevaar voor het verkeer opleveren.
  Werkt het populatiebeheer door afschot wel?
  En wat heeft dat al die jaren allemaal niet gekost?
  Zou het misschien kunnen zijn dat het beheer in een afgesloten en overzichtelijk gebied als de OVP veel efficiënter en goedkoper kan plaats vinden?

 • agratax2

  @Romeijn. Om de reeen stand te beheersen zijn er naar aanleiding van de wildbeheer eenheden afschot vergunningen afgegeven. De OVP geldt dit niet hier geldt de wet van de natuur, ben je klein en niet brutaal, dan ga je komende winter de pijp uit. Wanneer gaat deze regel gelden voor de mensheid NOOIT, want mensen mogen niet dood gaan in onze moderne maatschappij, dieren in een reservaat mogen verhondgeren. Dit heet een natuur proef project met wetenschappelijke begeleiding. Ik begrijp hier geen snars van helaas. De wetenschap meet met 2 maten zo als ze vaker doen. Voor mensen gelden andere regels dan voor dieren, beide zijn geschapen door dezelfde schapper ondr dezelfde natuurwetten

 • Bison

  Agratax wacht maar tot de overheid shiria law toelaat voor de moslims,dan trekken die knapen dat ongelijke regeltje wel ff recht ;)

 • trijnie

  Bison , ik hoop dat die mensen met die walgelijke wetten verre van ons blijven. Zijn er daar waar jij woont veel extreme moslims?

 • Leo van Malsen

  De cijfers zijn nog veel schokkender dan ze al lijken. Het totale gebied is inderdaad zo'n 5600 ha, maar als je daar het water afhaalt houd je slechts 2000 ha maximaal over waar grazers kunnen leven. Op die 2000 ha leven dan ook zo'n 4000-5000 edelherten, konikpaarden en Heckrunderen. Ga dan maar eens rekenen hoe het met de meststoffen zit, en dan heb ik het nog niet over de vele ganzen. Daarnaast blijven de kadavers van edelherten achter in het gebied.
  Over de kosten: Er komt veel subsidie uit de EU, dit om de biodiversiteit te bevorderen. De biodiversiteit is echter door overbegrazing in het gedrang en er zijn al 10-tallen soorten verdwenen. Het geld wordt dus aantoonbaar verkeerd besteed en gaat bovendien voor 80% op aan loonkosten aldus de site van SBB zelf.... Het wordt hoog tijd dat de EU deze geldkraan dichtdraait om het massale dierenleed dat SBB creeert te stoppen.

 • Romeijn

  Het is maar goed dat men veel werk maakt van de tellingen, zodat de beheerkeuzes beter afgewogen kunnen worden. Die beheerkeuzes zitten veel complexer inelkaar dan Leo van Malsen hierboven voorspiegelt.
  Het belangrijkste verschil is dat in de OVP gebrek aan voedsel wordt gebruikt om minder jongen te laten werpen; dan hoeft ook minder te worden geschoten. Daarnaast beïnvloedt het gebrek aan voedsel de conditie waardoor op een natuurlijker wijze geselecteerd kan worden voor afschot.
  Waar de discussie nu bij het beheer over gaat is de waarde van biomassaliteit in relatie tot biodiversiteit. Het kan zijn dat de beleving van grote aantallen zoogdieren opweegt tegen die van kleinere organismen die minder zichtbaar zijn. Daarbij is het de vraag welke rol de soorten spelen in het ecosysteem. Door het laten liggen van de kadavers zijn er ook weer soorten bijgekomen. De functies en beleving van die verschenen en verdwenen soorten verschillen en kan je niet met een eenvoudig rekensommetje afdoen.
  Wij hebben allebei te weinig inzicht in de geldstromen en beheerkeuzes om daar zinnige opmerkingen over te maken.
  Feit is dat het wildbeheer in de OVP voor de meeste Nederlanders (stedelingen) veel zichtbaarder is dan het wildbeheer in de rest van Nederland. Hoe het afschot buiten de OVP is geregeld is voor hen helemaal een onduidelijke en complexe zaak.

 • W Geverink

  Dus in de Oostvaarder plassen worden edelherten paarden en koeien gefokt die zich onder de allerslechtste omstandigheden die je kunt bedenken nog steets kunnen voortplanten.

 • Romeijn

  W. Geverink, het zijn geen landbouwhuisdieren dus dat kan je het geen fokken noemen. De selecterende omstandigheden komen maar enkele maanden in het jaar voor dus met de 'allerslechtste omstandigheden' valt het ook wel mee. Zo'n beetje het enige verschil met reeën is dat ze veilig zijn opgesloten in een gebied zonder verkeer.
  Hier in de buurt wordt al weken één gezonde oude reebok opgejaagd door mannen in groene kleding en een zwarte auto. Ze krijgen hem maar niet voor de loop. In de OVP worden gezonde dieren niet opgejaagd om afgeschoten te worden.

 • W Geverink

  Er staat gaas omheen Romeijn. Dat maakt het een hertenkamp of game farm. Vooral omdat er maar een paar duizend hectare graasland is heb je gewoon de plicht om bij te voeren. Ter vergelijking. 2000 ha is 20 vierkante km. De wildernis in de gemeente waarin ik woon is meer dan 18000 vierkante km zonder gaas. De Oostvaarderplassen is gewoon een piepklein hertenkampje met een enorm zware veebezetting. Heeft helemaal niks met natuur te maken.

 • Bison

  Trijnie #15 Er zitten meer van die leipkezen bij jullie dan bij ons maar dat is ook aan het veranderen, het schijnt dat het overgrote deel van immigranten tegenwoordig uit Afrika en moslim countrys komen en er zit zat rapalje tussen.
  Ze zijn bezig de wereld te veroveren door infiltratie.. one moslim at the time. Kijk maar eens goed om je heen, half europa zit er vol mee...ook Holland
  De gemiddelde blanke ziet het niet of wil het niet zien,..totdat het te laat is.

 • Mels

  Bison je begeeft je op glad ijs met je opmerking maar hebt deels wel gelijk. Wat ik erger vind is dat als ik naar Canada zou willen moet ik bijna hemel en aarde bewegen en zoveel mogeoijk kapitaal meenemen maar zodra ik een baard laat staan en een tulband op mijn kop zet mag ik er zo in. Ik denk dat men andere laneen wil pleasen. Anders zou ik het niet weten.

 • LUCTOR

  Romeijn je maakt me wel een beetje aan het lachen complexe beheers keuzes, discussies over bio-massaliteit cq bio-diversiteit voedselgebrek om minder aanwas te krijgen kort samengevat door over bevolking verdwijnt de biodiversiteit en daardoor ook de massaliteit. Het zijn zinloze discussies die ook nog een keer verschrikkelijk veel geld kosten.Weet jij trouwens of er ook een goed onderbouwd rapport is wat de massale strefte door verhongering voor effect heeft op de bevolking in een dicht bewoond land als NL door het niet opruimen van de kadavers?

 • Romeijn

  W Geverink, een game farm heeft een heel ander doel. Edelherten zijn 'intermediate feeders'; dat houdt in dat zij zich niet hoeven te beperken tot grasland. Ook bij reeën praat je niet over veebezetting maar over wildstand.

  Bison en Mels, beiden off topic.

  Klompjan, hieruit blijkt dat je oordeelt zonder te begrijpen wat met biomassaliteit bedoeld wordt. De kadavers worden opgeruimd door aaseters in 3 tot 9 weken. Zie verder www.dooddoetleven.nl .

 • boerke brabant

  maar voor dat het een kadaver is kruipt een dier dagen/weken rond voor het sterft. Dat noem ik onnodig dierenleed, met medeweten van de beheerders. Dat heet ook wel; dierenverwaarlozing . Om het vervolgens goed te lopen praten maakt het alleen maar schandaliger! Dit , wat zich hier afspeelt in de OVP heeft niets meer natuurbeheer of wat dan ook te maken.

 • Mozes

  Veel kosten kunnen bespaart worden door de dieren te tellen met een apachehelikopter. Alles wat boventallig is kan gelijk afgeschoten worden.

 • Romeijn

  Beste boerke brabant, dieren in de OVP kruipen helemaal geen er van dagen/weken lijdend rond; zodra er van zichtbaar lijden sprake is worden zij afgeschoten. Dat is wat anders dan de vele gezonde reeën buiten de OVP die verscholen creperen nadat zij zijn aangereden of aangeschoten. Laat je niet gek maken met al die tendentieuze praatjes van jagers die hun eigen onvermogen proberen te verhullen door andere beheermethoden in diskrediet te brengen. Deze manier van beheren is anders, maar niet perse slechter.
  Mozes, van jou had ik een genuanceerdere reactie verwacht. Voor zulk dierenleed wil je niet verantwoordelijk zijn.

 • ruben1979

  Beste romeijn, youtube, oostvaardersplassen/sterfte. Zichtbaar lijden?

 • Lie

  In mijn persoonlijke mening vind ik de OVP een experiment en niets anders, er staat een hek omheen zodat er door bepaalde individuen controle kan worden uitgeoefend. Het doel van dit experiment is mij nog niet helemaal duidelijk maar er verdienen wel een aantal mensen hun boterham aan wat opzichzelf ook een doel is.

 • W Geverink

  Hoezo heeft een gamefarm een ander doel Romeijn? Hier in Canada zijn game farms die ook enkele duizenden ha groot kunnen zijn waar rijke Amerikanen veel geld betalen om een 'trophy' voor aan de muur te schieten. Een game farm voerd de dieren bij als dat nodig is want als die rijke amerikaan zijn trophy komt schieten wil men deze natuurlijk wel waar geven voor zijn geld. In de Oostvaarderplassen daartegen wordt gejaagd op de zwaksten zodat de hongerdoodperiode wat wordt ingekort. Hoe ziek moet je als jager zijn om dat natuur te noemen en daar aan mee te werken. Lie heeft gelijk. Het is een experiment. Een experiment wat mislukt en volledig uit de hand gelopen is.

 • LUCTOR

  Beste Romeijn hoe zou het met de biomassaliteit gaan als de hekken om de OVP door geknipt werden en de dieren zich vrij naar andere plekken konden bewegen? Weet je ook hoe lang het duurt voordat een dier zich vol of liever gezegd dood zuipt in water door gebrek aan voedsel,en wat de herkauwers betreft hebben die ook pijn doordat ze niet kunnen herkauwen wegens het bekende verschijnsel zomaar wat vragen van een leek

 • alco1

  Steeds meer mensen komen er op de hele aarde en wij kunnen nog wel geboorte beperking toepassen. Bij dieren geschied het pas door sterk gebrek aan voedsel. Kortom regulatie komt pas op gang als er honger wordt geleden.
  En nog wel door mensen gedwongen. Wat zijn dat voor wrede daden. Ik ben blij dat ik niet bij die vreselijke club behoor. GGRR.....bibber.

 • trijnie

  Bison #21, je moet er niet van uit gaan dat iedere moslim van het extreme soort is.Ik heb me voor enkele jaren terug in allerlei godsdiensten verdiept en de Koran verschilt niet eens zoveel van de bijbel.
  En de gewone moslims zijn niet zo kwaad. Het is dat stelletje extremisten die zich zo gedragen dat je er bang van wordt. En hoe ze dat uit de Koran kunnen halen, die levenswijze, is mij een raadsel.

 • trijnie

  Romeijn, er wordt hier zo nu en dan gejaagd in de weilanden. Soms gaat het op de vlg. manier, er lopen jagers kort naast elkaar met honden en op zo'n manier dat het haas nog nauwelijks een kans heeft om weg te komen. En daarom heb ik een hekel aan de jacht. Als er dan zo nodig afgeschoten moet worden doe het dan op een sportieve manier...

 • LUCTOR

  Trijnie in het domijn van romeijn regulieren ze op de volgende manier (bekijk Oostvaardersplassen-sterfte)

 • jordi 1455

  @trijnie insluiten is een jachtmethode die zowel bij mens en dier voorkomt, heb je ooit op tv gezien hoe een groep roofdieren hun prooi vangen?

  In feite is het niets anders dan een kat en muis spelletje met kogels.

 • W Geverink

  Jordi1455 lang geleden toen ik nog in nederland woonde werd er in het veld van de buurman met zo'n twintig tot dertig man jagers en drijvers 1 konijn geschoten. Omdat het het enige konijn was dat los kwam vond ik dat buitengewoon onsportief. Als dat jagen was om natuurbeheer dan hadden ze het gewoon moeten laten lopen. Ik heb ze toen ook presies verteld wat ik er van dacht.

 • koestal

  een boswachter wil ook wel eens vliegen,dat is eens wat anders dan in zo,n dure terreinwagen rijden

 • jordi 1455

  W Geverink met 30 man achter 1 konijn aanvangen is wel een beetje veel, met 5 man kan het net zo makkelijk.

 • trijnie

  jordi #36 een dier, bv. een wolf, heeft een instinct.

  Een mens heeft zijn verstand en soms een beetje instinct.
  En ik heb er moeite mee dat het op die manier gebeurt, denk bv ook aan de vossenjacht in Engeland eerder.

  Jacht is nodig, soms, maar niet op een valse manier.

 • Bison

  Trijnie #33,...ik zie ook jij ben verblind,..open de ogen en kijk wat er werkelijk aan de hand is, Ze lezen allemaal hetzelfde book en zullen niet rusten tot ze de wereld veroverd hebben.

  Trijnie #40 een wolf zijn instinct zegt dat het vlees moet eten,..het jagen om dat vlees(prooi) te bemachtigen is geleerd van andere oudere soortgenoten.

  Een drijfjacht met veel mensen is geen jagen,. het is stomweg killing na uitputting,..ik heb er geen goed woord voor over.

 • koestal

  wakker dier hoor je nu niet

 • trijnie

  Bison,ook ik ben wel een beetje bang voor de moslims, maar ik wil de angst niet laten overheersen. Maar als je ziet wat daar in dat winkelcentrum weer is gebeurd, dan heb je daar toch wel je bedenkingen over. Ik denk wel eens zou ik nog vast in mijn overtuiging staan als ik een pistool tegen mijn hoofd aan krijg...misschien heb je wel gelijk maar volgens mij is het toch beter om mekaar met een open blik te ontmoeten.

 • koestal

  waarom niet met GPS ?

 • Bison

  Trijnie, ze snijden je met een lach in de ogen de strot af.
  Zonder wapen ben je machtloos.

 • geintreseerde

  de wolven komen

Laad alle reacties (42)

Of registreer je om te kunnen reageren.