Home

Nieuws 440 x bekeken

'Amerikaanse Farm Bill in strijd met WTO'

Washington – De nieuwe Amerikaanse landbouwwetgeving 'Farm Bill' is in strijd met handelsregels zoals vastgelegd door de WTO.

Dat beargumenteren de Amerikaanse kamer van koophandel, de National Association of Manufacturers en de National Foreign Trade Council. Een deel van de landbouwsteun die in de Farm Bill is opgenomen zou vergelijkbaar zijn met subsidies aan de katoensector die de WTO-panels meermalen heeft veroordeeld.
De organisaties vrezen voor een golf aan protesten aan het adres van het WTO-hoofdkantoor in Genève. Het door hen geraadpleegde internationale advocatenkantoor voorspelt claims van onder meer de EU, Brazilië, China en Argentinië. Landen zouden vooral reageren op het Amerikaanse voornemen de betalingen aan akkerbouwers te laten afhangen van de omvang van het areaal.
In het geval van katoen is deze koppeling altijd heel duidelijk geweest. Zonder de subsidies, zo oordeelden onderzoekers van Cornell University, was het Amerikaanse katoenareaal 15 procent gekrompen en waren prijzen hoger geweest. In het geval van katoensubsidies won Brazilië na een langslepende procedure het recht de Amerikaanse economie voor 830 miljoen dollar te schaden door bijvoorbeeld importquota in te krimpen of importrechten te verhogen.
De VS hield vast aan de subsidies en wisten een deal te sluiten met Brazilië waardoor nu een kleiner bedrag jaarlijks wordt overgemaakt aan een compensatiefonds voor Braziliaanse katoenboeren, maar de vraag is of meer landen hiertoe bereid zijn als de nieuwe Farm Bill opnieuw openlijk geen rekening houdt met de bestaande jurisprudentie.

Of registreer je om te kunnen reageren.